Kada je vrijeme za prvi ortodontski pregled? Sljedeća Zubni kamenac

Kada je vrijeme za prvi ortodontski pregled?

Trajni zubi počinju rasti otprilike oko 6. i 7. godine života djeteta. Odstupanja su česta, tako da nije neobično kad se djetetu već u petoj godini pojave trajne šestice ili ako se to dogodi tek u 8. godini. Mliječni zubići su ti koji pripremaju i čuvaju mjesto trajnim zubima. Oni također služe kao svojevrstan vodič za trajne zube i omogućavaju im da se smjeste na pravo mjesto u usnoj šupljini. Iz svega ovoga je vidljivo koliko su mliječni zubi važni kao vrijeme i način na koji će ispasti. Ukoliko je mliječni zub raskliman od strane trajnoga, manja je vjerojatnost da će se trajni zub smjestiti u nepovoljan položaj.

Kroz proces ispadanja mliječnih i rasta trajnih zuba poželjno je da ortodont promatra dijete kako bi primijetio eventualne anomalije u nastajanju i kako bi odredio optimalnu pravovremenu terapiju za korekciju.

Zbog svega nevedenog preporuča se prvi pregled kod specijalista ortodoncije u dobi od 7 godina, upravo nakon izbijanja prvih trajnih zubi.

Neki od razloga za posjet ortodontu su :

  • Natiskani zubi
  • Razmaknuti zubi
  • Jako istaknuti prednji zubi
  • Prerani gubitak mliječnih zubi
  • Dugotrajno sisanje prsta ili cuclanje dudice
  • Grickanje usnice ili neka druga nepogodna navika
  • Poteškoće u govoru
  • Poteškoće u žvakanju ili griženju hrane
  • Disanje na usta

Ukoliko ste primjetili da vaše dijete treba ortodontski tretman, prvo posjetite svog stomatologa, koji će prosuditi da li je vašem djetetu potrebna ova vrsta terapije. Ako postoji potreba, uputiti će vas na daljnju obradu kod ortodonta. Svakako prije ortodontske terapije potrebno je osigurati zdravu usnu šupljinu, odnosno sanirati karijese i napukle i dotrajale ispune.

Za prvi pregled svakako pripremite ortopantomogram, odnosno rentgen gornje i donje čeljusti, kako bi ortodont analizirao postojeći problem.

Temeljem pregleda, ortodont će vas upoznati s anomalijom i preporučiti terapiju te optimalnu dob kada bi se ista provela. Za vrijeme prvog pregleda u 7. godini vjerovatno je prerano da bi se započelo s terapijom, ali se svakako može ustanoviti plan liječenja za budućnost.

U grubo, ortodontsku terapiju dijelimo na mobilnu i fiksnu. Mobilne su naprave koje dijete može samo skinuti i staviti u usta i najčešće se koriste dok dijete uz trajne zube još uvijek ima i mliječne zube. Ova vrsta terapije ovisi o pacijentovoj motivaciji i suradnji, budući da sam može kontrolirati koliko će držati aparatić u ustima. Fiksna terapija podrazumijeva bravice koje se pričvršćuju na zube i žicu koja ih povezuje, pa obzirom na to da se ova vrsta terapije ne vadi iz usta, ona pokazuje brže rezultate jer naprosto cijelo vrijeme djeluje.

Obratite nam se s povjerenjem, dogovorite prvi kontrolni pregled kod

mr.sc. Antonije Lončar Rogoznice dr.med.dent.,spec. ortodoncije

i saznajte treba li i vašem djetetu ortodontska terapija.

 

Tel: 01/ 3758-970

email: info@dentmedrogoznica.hr

 

 

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *