Koji ispun odabrati? Prethodna Oralna higijena za vrijeme... Sljedeća Izbjeljivanje Zoom...

Koji ispun odabrati?

Vrlo često nas pacijenti pitaju koji ispun odabrati, amalgamsku plombu ili bijelu, estetsku. Danas su radi visokih zdravstvenih i estetskih zahtjeva estetski kompozitni ispuni gotovo u potpunosti zamijenili amalgamske ispune. Izrađuju se u slučajevima gdje nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, a zahvaljujući velikom izboru nijansi materijala postižemo potpuno prirodan izgled  zubi. Osim što nadoknađuju odstranjene dijelove zuba, ispuni se mogu upotrebljavati i u estetske svrhe, radi promjene oblika, boje ili veličine zubi.

Amalgamske ispune odlikuje veća čvrstoća i dugotrajnost, ali imaju druge negativne posljedice. Osim estetskih manjkavosti odlikuje ga toksničnost, jer amalgam sadrži 50% žive, koji se polako otpušta iz amalgama. Trovanje malim količinama žive uzrokuje simptome poput tjeskobe, nervoze, umora, teškog nošenja sa stresom, promjene raspoloženja, potištenost, neodlučnost, glavobolje, depresije, i osjećaja metalnog okusa u ustima.

Za sada nije utvrđeno mogu li tako male količine žive u amalgamskim ispunima biti dovoljne da uzrokuju navedene bolesti i simptome. Osim toksičnosti, amalgamski ispuni mogu uzrokovati stvaranje napona među svojim metalnim komponentama, na sličnom principu kao baterije. Normalni električni napon ljudskog tijela iznosi oko 3mA, dok u ovakvim slučajevima on može narasti za 0.1mA – 10mA.

Trudnicama se savjetuje da radi žive koja se nalazi u amalgamu ne stavljaju takve plombe. Amalgamski ispuni koriste se u stomatologiji od 1985. godine i nijedan suvremeni materijal dosad nije uspio nadmašiti njihove fizičke karakteristike. Trudnicama se savjetuje da posve izbjegavaju amalgamske ispune, kao i da ih ne mijenjaju tijekom trudnoće jer brušenje amalgama može uzrokovati drastičan porast razine žive u tijelu, koja može biti iznimno štetna za fetus. Kako bi zaštitili zdravlje građana, većina zemalja EU ograničile su uporabu amalgamskih
ispuna u stomatologiji, vjeruje se da bi uskoro mogli biti i potpuno ukinuti.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *