Što je endodoncija? Prethodna Zubni kamenac Sljedeća Sve što trebate znati o...

Što je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnozom i terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi i posljedicama tih procesa u okolnim i udaljenim tkivima.

Zubna pulpa je meko tkivo koje sadrži živčana vlakna i krvne žile, nju okružuje unutarnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba. Napredovanjem karijesa kroz caklinu i dentin dolazi do upale pulpe, što se naziva pulpitis.

Simptomi upale pulpe su: jaka bol te osjetljivost na toplo ili hladno. Pregledom stomatolog može ustanoviti da li je pulpa zahvaćena karijesom, te da li je potreban endodontski zahvat. Prije započinjanja, poželjno je imati rendgensku snimku zuba kako bismo mogli procijeniti stanje zuba i izgled kanala. Endodontski zahvat se sastoji od otvaranja pulpne komorice i uklanjanja sadržaja iz nje (tzv. vađenje živca), čišćenja i punjenja korijenskih kanala.

Endodoncija se može provesti na dva načina:

  • Prva opcija uključuje otvaranje pulpne komorice u koju se stavi sredstvo koje će umrtviti živac u roku od nekoliko dana.
  • U drugoj opciji se uz upotrebu anestezije pulpa ukloni isti dan.

Zubi mogu imati jedan ili više korijena, ali je svakako važno važno pronaći sve kanale i detaljno ih očistiti i dezinficirati kako ne bi došlo do ponovne upale.

Nakon čišćenja kanala ručnim ili strojnim tehnikama, kanali se pune zamjenskom tvari koja sprječava prodor bakterija u zub i nastanak nove infekcije. Nakon provedene terapije, napravi se kontrolna rentgenska snimka. Ako je sve u redu, može se krenuti u izradu novog ispuna (plombe) ili krune, ovisno u kakvom je stanju zub.

Zahvaljujući suvremenoj tehnici i redovitoj upotrebi lokalne anestezije endodontsko liječenje zuba u našoj ordinaciji potpuno je bezbolno. Potpuno razvijeni zub može ostati funkcionalan i bez pulpe jer hrani se iz tkiva koje ga okružuje. Nakon čišćenja korijena od upaljene ili inficirane pulpe na zubu se rekonstruira krunica od kompozitnog ispuna. Rezultat je funkcionalan zub koji može potrajati cijeli život.

Za dodatne informacije i dogovor oko termina kontaktirajte nas na:

telefon: 01/3758970

email: dentalnamedicinarogoznica@gmail.com

 

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *