Sve što trebate znati o fiksnoj ortodonciji Prethodna Što je endodoncija? Sljedeća Sve što trebate znati o...

Sve što trebate znati o fiksnoj ortodonciji

Jeste li znali da imati lijep i zdrav osmijeh nije samo stvar estetike, već i zdravlja cjelokupnog organizma? Ako želite povećati kvalitetu života smanjenjem rizika od nastanka mišićnih i zglobnih bolova, trošenja i opterećenja zuba, karijesa, te povlačenja zubnog mesa, fiksni aparat idealno je rješenje za vas!

On omogućava pravilne i brze pomake, koji će vas na završetku terapije dovesti do lijepih, zdravih i ravnih zubi.

U ortodontskoj terapiji možete biti neovisno o životnoj dobi, što je pravi pokazatelj da nikada nije kasno za novi osmijeh.

 1. Što je ortodoncija i kome je sve potrebna?
 2. Od čega se sastoji fiksni aparat?
 3. Kako izgleda prvi pregled i kako se za njega pripremiti?
 4. Postupak postavljanja aparata i daljnje kontrole
 5. Oralna higijena i hrana za vrijeme trajanja terapije
 6. Retencijska faza
 7. Stručni tim
 8. Cijena

1. Što je ortodoncija i kome je sve potrebna?

Grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja čeljusti i zubi naziva se ortodoncija. Nepravilan položaj zubi nije samo estetski, već i zdravstveni problem koji može narušiti estetiku osmijeha i lica, ali i cijelog žvačnog sustava.

Uzroci lošeg položaja zubi mogu biti loše navike (sisanje, tiskanje jezikom, disanje na usta i sl.), urođene anomalije, prerano izgubljeni mlječni zubi i sl. Samo neke posljedice lošeg položaja zubi su kriva raspodjela žvačnih sila, nastanak mišićnih i zglobnih bolova, povlačenje zubnog mesa i opterećenje određenih zuba, otežana oralna higijena, veća podložnost karijesu i paradontnim bolestima, te narušena estetika lica. Stoga je glavni cilj ortodoncije ispraviti i riješiti bolna stanja i poremećaje žvačnog sustava, te poboljšati estetiku zubi i lica, pomoću fiksnih i mobilnih aparata.

Fiksna ortodoncija potrebna je svima onima koji imaju nepravilan zagriz, položaj gornje čeljusti ispred donje i obrnuto, nepravilno centriranje zubi u gornjoj i donjoj čeljusti, te nedovoljan prostor u čeljusti za sve zube. Uz to, često ortodonciju koristimo kako pripremu za daljnje protetsko, implatološko ili kirurško liječenje. Na taj način, sinergijom raznih disciplina postižemo harmoniju žvačnog sustava i idealni estetski dojam. Ponekad je prije protetske terapije neophodno provesti ortodontsku terapiju, kako bi se zubi doveli u optimalni postav za izradu mostova i implantata.

Glavne prednosti ortodontske terapije su:

 • Terapija je potpuno bezbolna
 • Ne postoji dobna granica za nošenje fiksnog aparata
 • Rješavaju se bolna stanja i uspostavlja pravilan zagriz
 • Postiže se lijep i skladan osmijeh

Naš je temeljni cilj postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja. To postižemo najsuvremenijim ortodontskim aparatima koji zadovoljavaju najviše estetske standarde i mogu riješiti gotovo svaki problem, te omogućiti pacijentu osmijeh kakav je oduvijek želio. Aparati za zube djeluju po principu blagih sila koje se stvaraju na čeljust i zube, te na taj način omogućuju ravnanje zubi. Lijepi dizajn i neprimjetnost estetskih bravica olakšava njihovo nošenje pacijentima neovisno o njihovim godinama ili zanimanju.

Od čega se sastoji fiksni aparat?

Fiksne aparate koristimo za korekcije funkcijske i estetske prirode i to onda kada završi rast i razvoj čeljusti.

Vrijeme nošenja fiksnog aparata ovisi o vrsti anomalije i vrsti ortodontske naprave koja se koristi. Najčešće terapija traje 18 +/- 6 mjeseci i u potpunosti je bezbolna. Zna se javiti osjećaj blagog zatezanja par dana nakon postave aparata i nakon mijenjanja zubnih lukova, ali osjetljivost vrlo brzo prestaje.
Fiksni aparat sastoji se od prstenova, bravica, žice i gumica. Postava aparata traje oko pola sata i u tom se procesu lijepe bravice na zube, koje se povezuju zubnim lukovima.

Promjenom zubnih lukova dolazi do pomaka zuba.

U našoj ordinaciji možete izabrati metalne i estetske bravice koje biramo na temelju estetskih zahtjeva pacijenata i karakteristika samog aparata.

Za sve one koji imaju manje estetske nesavršenosti, a ne žele nositi ‘klasičan’ fiksni aparat u ponudi imamo Clear Smile Alignere – prozirne udlage koje se lako skidaju i stavljaju, a čija je uspješnost korištenja zagarantirana. Prednosti ove vrste terapije su lakše održavanje oralne higijene, neprimjetnost prilikom nošenja, udobnost nošenja, rezultati koje možete očekivati već za 8 tjedana.

U našoj ordinaciji možete birati između metalnih ili bijelih estetskih bravica. Odluku o vrsti aparata donosimo na temelju karakteristika samog aparata i estetskih zahtjeva naših pacijenata.

Kako izgleda prvi pregled i kako se za njega pripremiti?

Kako bi se ustanovilo može li se određenim ortodontskim tretmanom riješiti određena anomalija važno je napraviti detaljnu analizu i dijagnostiku. Na prvi preged trebate donijeti LL snimku i ortopan.

Za izradu individualnog plana terapije potrebno je napraviti sljedeće:

 1. Dijagnostiku i analizu problema
 • klinički pregled,  uzimanje otisaka, detaljno fotografiranje i analizu rentgenskih snimki (ortopantomogram/panorama i LL snimka-laterolateralni kefalogram), izrada trodimenzionalnog modela zubi
 1. Konzultacije
 • kako bi odredili cjelokupni tijek i plan terapije, njezino trajanje i krajnje ciljeve, te vrstu aparata
 1. Sanaciju zubi
 • svi zubi moraju biti bez karijesa i kamenca

Postupak postavljanja aparata i daljnje kontrole

Proces postavljanja je u potpunosti bezbolan i traje pola sata. Na terminu prije postave aparata postavljaju se separatori, gumice koje rade razmak između zubi na koje će doći prstenovi. Na svaki zub se lijepe bravice, a na kraju se povezuju zubnim lukom.

Vrijeme trajanja terapije ovisi o samom slučaju, ali i o spremnosti pacijenata na suradnju – vođenju brige o svom ortodontskom aparatu, pravilnoj oralnoj higijeni, te redovitim dolascima na kontrole. Terapiju provodi naša doktorica mr. sc. Antonija Lončar Rogoznica dr. med. dent. spec. ortodoncije, koja je u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri provela na tisuće ortodontskih terapija i kreirala osmjehe koji naši pacijenti sada s ponosom nose.

Duljina terapije ovisi o vrsti anomalije, dobi pacijenta i njegovoj spremnosti glede redovitih dolazaka na kontrole. U prosjeku terapija traje dvije godine, a kontrolni pregledi svakih 8-10 tjedana. Gumice koje se koriste mogu biti one koje stavlja ortodont i one koje dobiva pacijent kako bi ih sam stavljao i mijenjao svaki dan. Te gumice mijenjaju elasticitet i slabe zbog čega se mijenjaju svaka 24 sata.

Redoviti dolasci na kontrole, pravilna oralna higijena i spremnost pacijenta na suradnju ključ su uspješnosti ortodontske terapije.

Oralna higijena i hrana za vrijeme trajanja terapije

Pravilna oralna higijena za vrijeme nošenja fiksnog aparata ključna je stvar da bi kasnije imali lijep i zdrav osmijeh!

Kako bi izbjegli pojavu gingivitisa, bijelih mrlja na zubima i karijesa, važno je koristiti četkicu s urezanim vlaknima u sredini, mekanu četkicu za desni i interdentalnu četkicu za međuzubni prostor ili konac.

Budući da se hrana više zadržava na zubima, važno je održavati besprijekornu higijenu. Upravo razne vrste četkica i oralnih tuševa omogućuju čišćenje svakog dijela aparata i omogućuju savršeno čistu usnu šupljinu. Isto tako, posebnu pažnju valja posvetiti i zubnom mesu jer je ono posebno osjetljivo za vrijeme nošenja aparata.

Vrlo je važno voditi brigu o pravilnoj oralnoj higijeni, jer loša oralna higijena može dovesti do poništavanja učinka terapije, a ortodont može i odlučiti skinuti aparat prije završetka terapije.

Uz prekrasan osmijeh, kod nas u Dentalnoj medicini Rogoznica, svaki privatni pacijent na početku terapije dobije i poklon paket za održavanje oralne higijene, kako bi vaš osmijeh bio besprijekoran u svim fazama terapije.

U poklon paketu nalaze se:

 • upute za pravinu oralnu higijenu
 • Curaprox četkica za zube
 • Curaprox single četkica za zube
 • Curaprox inerdentalna četkica za zube
 • Vosak


Curaprox set za ortodonciju dobiva svaki naš privatni pacijent na početku terapije kako bi mogao održavati svoj aparat i zube čistima.

Nije moguće dovoljno naglasiti kako je održavanje oralne higijene vrlo važan segment zdravlja zubi uopće, a osobito tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparata, kao i redovitost dolazaka na ortodontske kontrole. Što se tiče prehrane, radi očuvanja aparata treba izbjegavati orašaste plodove, hrskavu i tvrdu hranu, kako i  bombone koji se lijepe za zube. Najbolje je hranu rezati na manje komade veličine zaloga, a ne odgrizati. Ortodontski pacijenti ne moraju mijenjati svoju uobičajenu prehranu, ali postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i grupe hrane koje treba izbjegavati. Tvrda hrana, ukoliko ju se odgriza, može odlijepiti bravice, odignuti žicu iz utora bravice ili odcementirati prsten. Svakako treba izbjegavati orašaste plodove (lješnjake, bademe, koštice), te hrskavu i tvrdu koricu kruha. Jabuke, breskve, tvrde sendviče i korice kruha treba rezati na komade veličine zalogaja i pažljivo žvakati. Posebno treba izbjegavati ljepljive slatkiše, kao karamele ili gumene bombone, koji također mogu odlijepiti bravicu. Samo će uz dobru oralnu higijenu uspješnost terapije biti zagarantirana. Stoga je neizmjerno važno posvetiti kvalitetnu brigu o zdravlju usne šupljine. Voditi brigu o oralnom zdravlju ključ je uspješnosti ortodontske terapije.

Retencijska faza

Iako brojni pacijenti misle kako je sa skidanjem ortodontskog aparata gotovo s terapijom, to nije tako. Nakon skidanja aparata kreće drugo podjednako važno razdoblje retencije, kojemu je glavni cilj zadržati zube u željenom položaju. Odmah po skidanju aparata radi se otisak za izradu retainera – mobilne udlage napravljene u laboratoriju od tanke, prozirne plastike.

Izrađuje se u dentalnom laboratoriju od tanke, prozirne plastike i nosi se po uputama ortodonta. U početku se retainer nosi 24 sata dnevno jer je potrebno 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo u potpunosti mineralizira oko zuba. S vremenom se vrijeme nošenja retainera smanjuje i to na način na koji odredi ortodont. Kod pacijenata starijih od 18 godina retencija je doživotna. Ukoliko se ne nosi retainer zubi će se s vremenom vratiti u položaj prije ortodontske terapije.

Važno je održavati pravilnu higijenu usne šupljine i samog aparata, kojeg treba prati četkicom u hladnoj vodi, a kada nije u ustima mora biti smješten u posebno predviđenoj kutijici. U slučaju loma aparata potrebno je hitno nazvati ordinaciju kako bi se napravio novi retainer.

Retencijska faza terapije ključna je kako bi zubi nakon skidanja aparata ostali u željenom položaju.

Stručni tim

Za svaku fazu terapije zadužena je naša doktorica mr. sc. Antonija Lončar Rogoznica, dr. med. dent. spec. ortodoncije. U više od 20 godina karijere doktorica je dizajnirala na tisuće osmijeha koji naši pacijenti sada s ponosom nose. Uz to, naša se doktorica, unatoč velikom znanju i dugogodišnjoj praksi i dalje usavršava na brojnim domaćim i inozemnim kongresima, kako bi pacijentima omogućila vrhunsku terapiju po zadnjim tehnološkim dostignućima i rad samo s vrhunskim materijalima. Ono što je bitno za napomenuti je da isključivo doktorica provodi terapiju od samog početka do kraja, uz pomoć svoje asistentice Vanje Mance koja ima 10 godina iskustva.

Cijena

Cijena aparata neovisna je o duljini trajanja terapije. Koristimo samo najkvalitetnije bravice na tržištu i vrhunski materijal.

Cijena ortodontske terapije ovisi o vrsti bravica (metalne ili estetske) i vrsti aparata (fiksni aparat ili Clear Aligner udlage), a za precizan odgovor po pitanju cijene i trajanja terapije možete saznati na prvom besplatnom pregledu.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *