Sve što trebate znati o ugradnji implantata Prethodna Sve što trebate znati o... Sljedeća Proces ugradnje...

Sve što trebate znati o ugradnji implantata

Jeste li znali da 3 600 000 000 ljudi u svijetu nema sve zube? Razlozi su brojni, ali svi znamo jedno – zubi imaju važnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Nedostatak samo jednog zuba može negativno utjecati na kvalitetu vašega života, otežati vam govor i uživanje u hrani, smanjiti vam samopouzdanje i aktivnost.

Prije se nedostatak zubi rješavao izradom parcijalnih ili potpunih proteza. No svi već znaju kako su one izrazito nelagodne, često žuljaju, a vrijeme prilagodbe na njih traje dugo i često ostavlja pacijente u frustraciji i boli. Ako vam nedostaje i samo jedan zub pogrešno je za misliti kako njegov nedostatak nije potrebno sanirati. Svaki zub vrijedi, a manjak samo jednog može se negativno odraziti na izgled i funkciju vaših okolnih zubi. Zubi gube svoje uporište i pomiču se, što u konačnici dovodi i do njihovog gubitka.

Danas moderna stomatološka rješenja mogu brzo i bezbolno riješiti ove probleme i omogućiti vam potpunu funkcionalnost vaših zuba! Neovisno nedostaje li vam samo jedan zub, više zubi ili svi, ugradnja implantata je najkvalitetnije rješenje za nadomjestak zubi koji vam nedostaju.

 1. Građa i vrste implantata
 2. Tehnologija koju koristimo
 3. Tijek zahvata
 4. Kako se pripremiti na zahvat?
 5. Što vas očekuje nakon ugradnje implantata?
 6. Stručni kriruško-protetski tim
 7. Cijena implantata

1. GRAĐA I VRSTE IMPLANTATA

Implantati su titanski vijci koji se kirurškim postupkom ugrađuju u čeljust i imitiraju korijen zuba. Nakon ugradnje implantata proces zarastanja traje približno tri mjeseca, nakon čega se stavlja suprastruktura (gornji dio implantata) i krunica. Ugradnja se provodi pod lokalnom anestezijom, a duljina zahvata je 30 minuta.

Dentalni implantati smatraju se najuspješnijom metodom zamjene zuba u današnje vrijeme, posebice zbog brojnih prednosti koje pružaju pacijentima:

 • daju osjećaj prirodnih zuba
 • pričvršćeni su za čeljusnu kost i omogućuju stabilnost i komfor
 • napravljeni su od biokompatibilnog materijala
 • izrazito su izdržljivi i uz pravilnu oralnu higijenu mogu trajati zauvijek
 • ne štete susjednim zubima jer nema brušenja okolnih zubi
 • održavaju prirodnu kost i minimaliziraju daljnji gubitak kosti
 • omogućuju stabilnost i komfor – nakon ugradnje nema vremena prilagodbe
 • ugradnja je laka, bezbolna i sigurna

Ovisno o količini i položaju zubi ugrađujemo od jednog do 6 implantata.

Implantati se ugrađuju u čeljust i imitiraju izgubljeni korijen zuba.

 

U ponudi imamo dvije vrste implantata:

BEGO

Jedna od najuspješnijih kompanija koja svoje implantate prodaje u više od 40 zemalja diljem svijeta. Vrhunski BEGO implantati proizvedeni su u potpunosti digitalno u Njemačkoj i pružaju najbolji omjer cijene i kvalitete.

Most na implantatima učinkovito je rješenje za nadomještanje zubi koji nedostaju.

 

NOBEL BIOCARE

Nobel Biocare globalni je lider u estetskim i inovativnim rješenjima za dentalnu medicinu i vodeća grupa koja se bavi stomatološkim uređajima. Švicarska kvaliteta Nobel Biocare proizvoda sagrađena je na temelju četrdeset godina dugog istraživanja dvojice inovatora, Dr. Matts Andersona i profesora Per-Ingvar Branemarka. Vizija Nobel Biocarea je poboljšati pacijentima kvalitetu života svojim, u potpunosti funkcionalnim inovativnim proizvodima i uslugama koje omogućuju prirodan osmijeh bez vijeka trajanja. Ono što odlikuje Nobel Biocare proizvode je inovativnost, dizajn proizvoda, te najviši standardi kvalitete i proizvodnje. Implantati su proizvedeni s najvećom preciznošću i učinkovitosti, uz poštivanje najviših standarda kvalitete, napravljeni isključivo od titana, kako bi dobili trajnost i izuzetnu snagu, i poznati po visokoj stopi uspješnosti ugradnje (99%).

All-on-4 terapija najučinkovitija je terapija za sanaciju bezubih čeljusti. Sa samo 4 implantata moguće je napraviti protezu koju odlikuje funkcionalnost, stabilnost i estetika.

 

Svaki pacijent dobiva implantološku putovnicu s potvrdom proizvođača svakog ugrađenog implantata. Ona služi pacijentima kao osiguranje da je njihov implantat autentičan i da ga imaju mogućnost nadograditi bilo gdje u svijetu.

2. TEHNOLOGIJA KOJU KORISTIMO

Naše su ordinacije vrhunski tehnološko opremljene kako bi cjelokupno iskustvo za vas učinili što ugodnijim i bezbolnijim.

2.1. TRIOS 3Shape

Najbolji je i najprecizniji uređaj za uzimanje digitalnih otisaka čeljusti. Proces je brz, bezopasan i vrlo ugodan, za razliku od klasičnog otiska s korištenjem otisnih masa i žlica.

Ovim skenerom dolazimo do savršeno točnog stanja vaše usne šupljine za manje od minute. Omogućuje određivanje točne nijanse svakog zuba, odnos među zubima i odnos čeljusti, a zahvaljujući njemu proces boravka u ordinaciji značajno je smanjen.

Idealan je za analizu i izradu protetskih radova, krunica, mostova, pripremu za implantološke i ortodontske radove, ali i za digitalni prikaz vašeg budućeg savršenog osmijeha. Pomoću TRIOS 3Shape-a možemo odrediti boju, veličinu i oblik novih zuba koji se dizajnom i funkcionalnošću neće razlikovati od prirodnih.

Nakon skeniranja vašeg otiska u samo jednom kliku ga šaljemo u dentalni laboratorij  3D Lab na temelju kojeg se izrađuje vaš rad.

2.2. Vita Easyshade

Vita Easyshade omogućje nam da brzo, precizno i sigurno odredimo nijanse prirodne denticije, izbjeljenih zubi i keramičkih nadomjestaka. Tako možemo odabrati optimalni materijal za izradu krunica, kompozitnih ispuna, protetskih zubi, te odrediti odgovarajuće nijanse ljuskica za zube.

Vita Easyshade nezaobilazan je dodatak u našoj ordinaciji koji nam dodatno omogućuje preciznost i izvanrednost pri radu. Proces je u potpunosti bezbolan, brz i siguran, a rezultat su zubi ujednačenih nijansi i dojma poput prirodnih.

2.3. Gentex intaroralna kamera

U našim ordinacijama zahvaljujući intraoralnoj kameri možete na ekranu vidjet direktan vizualni prikaz stanja vaših zubi i usne šupljine. Ovo suvremeno stomatološko pomagalo uvećava sliku 40-60 puta. Time jasnije možemo prikazati što je potrebno sanirati, informirati vas o stanju i napretku, te arhivirati slike u svakoj fazi rada.

3. TIJEK ZAHVATA

1. FAZA

 • konzultacije na kojima se određuju ciljevi, tijek i rezultat terapije
 • pregled čitave čeljusti i analiza digitalnog ortopana i CBCT snimke
 • ovisno o stanju dogovara se vađenje zubi i ukoliko je potrebno ugradnja kosti.
 • Ukoliko nedostaje kosti važno je prije ugradnje implantata napraviti augmentaciju (rekonstrukciju kosti). To se radi ukoliko volumen kosti nije zadovoljavajući da implantat bude potpuno u kosti. Nakon ugradnje važno je pričekati 3-6 mjeseci kako bi se mogao ugraditi implantat, a u nekim slučajevima moguće je odmah ugraditi implantat. Ugradnju umjetne kosti u našoj ordinaciji provodi Ivica Šantić, dr. med. dent. spec. oralne kirurgije, zajedno s našim doktorom mr. sc. Jadrankom Rogoznicom, dr. med. dent. spec. dent. protetike.

U slučaju manjka kosti radi se augmentacija, rekonstrukcija kosti, kao priprava za ugradnju implantata. U nekim slučajevima moguće je u jednom posjetu ugraditi kost i implantat.

 

2. FAZA

Nakon što je sanirana čeljust, kreće se s ugradnjom implantata. Nakon davanja lokalne anestezije, otvara se oralna sluznica i prikazuje se kost. U njoj se napravi otvor u koji se postavlja implantat. Zatim se sluznica zašije tako da se implantat više ne vidi. Ovisno o opsežnosti zahvata proces ugradnje implantata traje od 30-60 minuta.

Zahvat se provodi u ordinaciji u skladu s najvišim standardima, a provode ga Ivica Šantić, dr. med. dent. spec. oralne kirurgije, zajedno s našim doktorom mr. sc. Jadrankom Rogoznicom, dr. med. dent. spec. dent. protetike.

Za vrijeme kraćeg oporavka dentalni tehničari izrađuju provizorne zube s kojima napuštate našu ordinaciju.

3. FAZA

Kreće vrijeme oseointegracije – procesa srastanja implantata s kosti koje za donju čeljust traje oko tri mjeseca, a za gornju oko 6 mjeseci. Potrebno je da se stvori direktna veza između kosti i zubnog implantata. Važno je implantat bude toliko srašćen s kosti da bude stabilan poput prirodnog korijena zuba.

4. FAZA

Nakon završetka procesa oseointegracije radi se mali kirurški rez iznad implantata i postavlja se suprastruktura – nadogradnja na koju ide krunica, most ili totalna proteza. Nakon što desni zacijele i implantati se integriraju s kosti, dobivate konačan protetski rad, izrađen tako da vam maksimalno odgovara estetski i funkcionalno.

Proces ugradnje implantata traje 3-6 mjeseci, ovisno o brzini sraštavanja. Dok pacijent ne dobije finalni protetski rad ima provizorne zube s kojima može normalno i bez ikakvih problema funkcionirati u svakodnevnim aktivnostima.

 

4. KAKO SE PRIPREMITI ZA ZAHVAT?

Kao i za svaki operativni zahvat, tako se i za onaj stomatološki potrebno kvalitetno pripremiti, kako bi proces oporavka bio brz i bezbolan. Kako bi izbjegli komplikacije nakon oralnokirurških zahvata, važno je pridržavati se uputa svog stomatologa.

Prije zahvata

 • Prije same ugradnje implantata doktori traže izradu ortopana i 3D CBCT snimke. Razlog je taj što su takve snimke visoko precizne, te olakšavaju planiranje kirurških zahvata. One za razliku od obične RTG snimke daju potpuni uvid u stanje snimljenog polja. Iako je ovim snimkama moguće detektirati moguće ciste, parodontne džepove ili frakture korijena, one se većinom snimaju za ugradnju implantata. Tada njima dobivamo potpuni uvid u smjer i položaj mandibularnog kanala, nagib alveolarnog grebena i dno maksilarnog sinusa. CBCT snimka nužan je dio procesa prije ugradnje implantata, kako bi savršeno pozicionirali implantat i omogućili njegovu brzu i bezbolnu ugradnju.
 • Važno je da prije zahvata obavijestite svog stomatologa o terapiji lijekovima, bolestima, prijašnjim zahvatima, alergijama i sl.
 • minimalno 2 dana prije prestanite uzimati Andol, osim ako vaš doktor ne odredi drukčije

Nakon zahvata

 • uzmite odgovarajuću tabletu protiv bolova. Nemojte koristiti Andol, Aspirin i druge lijekove koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu, jer produljuju krvarenje.
 • prvih 12 sati ne ispirite usta, a nakon 24 sata krenite s ispiranjem i to tekućinom koja sadrži klorheksidin
 • hranu jedite na ‘zdravu’ stranu, izbjegavajte vruću hranu i jako tople napitke
 • stavljajte hladne obloge kako bi spriječili pojavu otoka
 • nemojte pušiti minimalno 4 sata i dok ne prestane krvarenje
 • 24 sata nakon izbjegavajte bavljenje sportom

U slučaju bilo kakvih komplikacija odmah kontaktirajte svog stomatologa.

5. ŠTO VAS OČEKUJE NAKON UGRADNJE IMPLANTATA?

Desetogodišnje praćenje pacijenata i brojne kliničke studije dokazale su uspješnost ove terapije. Donosimo najbitnije pozitivne promjene koje vas očekuju nakon zahvata:

 • drastično poboljšanje kvalitete života
 • rješenje problema koja možete imati s mobilnim protezama – nema straha od ispadanja zuba prilikom govora ili žvakanja
 • vraćanje prirodnog izgleda lica
 • očuvanje zuba od brušenja i sprječavanje resorpcije grebene kosti
 • dugotrajno, estetsko i funkcionalno rješenje, koje povećava cjelokupnu kvalitetu života
 • garanciju na implantate i visoku stopu učinkovitosti terapije (98,5%)

Ugradnja implantata – najkvalitetnije rješenje koje omogućuje prekrasan osmijeh uz osjećaj prirodnih zubi.

 

6. STRUČNI ORALNOKIRURŠKO-PROTETSKI TIM

Za uspješnu ugradnju potreban je kvalitetan i visokoeduciran stručni tim, koji će napraviti cjelokupni plan implantiranja i uspješno ga provesti. Kod nas ugradnju implantata provode naši doktori mr. sc. Jadranko Rogoznica, dr. med. dent. spec. dent. protetike i Ivica Šantić, dr. med. dent. spec. oralne kirurgije.

Zašto baš mi:

 • koristimo najbolje implantate na tržištu – Nobel Biocare i Bego
 • vrhunski smo tehnološki opremljeni
 • omogućujemo vam vrhunsku skrb u svakoj fazi terapije
 • zahvate obavljaju specijalisti oralne kirurgije i protetike: Ivica Šantić, dr. med. dent. spec. oralne kirurgije i mr. sc. Jadranko Rogoznica, dr. med. dent. spec. dent. Protetike
 • sve zahvate možete obaviti na jednom mjestu

7. CIJENA

Ugradnja implantata najkvalitetnije je rješenje na tržištu, a suradnja više stručnih timova, kompleksnost ugradnje, kvaliteta materijala i dugovječnost opravdavaju njihovu cijenu.

Cijena zubnih implantata ovisi o broju zubi koje nadomještamo, broju implantata i vrsti protetskih nadomjestaka. Za precizan odgovor po pitanju potrebno je napraviti prvi inicijalni pregled na kojem će se odrediti daljnji tijek terapije.

Za termin se dogovorite telefonski na 01/3758970 ili na mail dentalnamedicinarogoznica@gmail.com.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *