Zašto nošenje ortodontskog aparata nije samo stvar estetike Prethodna Proces ugradnje... Sljedeća Udlaga – učinkovita pomoć...

Zašto nošenje ortodontskog aparata nije samo stvar estetike

Brojni nas pacijenti pitaju je li nošenje aparatića sada postao samo trend ili je on uistinu nužna potreba. Iako postoji određeni broj pacijenata koji nosi aparat samo iz estetskih razloga (radi korekcija sitnijih estetskih nesavršenosti), ipak su u većoj mjeri oni kojima nošenje aparatića znači rješavanje ne samo estetskih već prvenstveno zdravstvenih problema.

Nepravilan položaj zubi dovodi do nastanka mišičnik i zglobnih bolova, jer žvačne sile nisu pravilno raspoređene. Uz to nepravilni zubi narušavaju estetiku lica i zubi, što dovodi do povećanog stvaranja karijesa zbog otežanog čišćenja, kao i do povlačenja zubnog mesa.

Stoga je temeljni cilj ortodoncije ispraviti nepravilne zube, kako bi time otklonili bolna stanja i poremećaje žvačnog sustava. Naš je temeljni cilj postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja.

Za uspješno saniranje nepravilnosti važno je da one budu otkrivene i sanirane na vrijeme.

Prvi ortodontski pregled trebao bi biti već sa sedam godina, a idealno vrijeme za otklanjanje većeg broja anomalija je u dobi od 9-12 godina. S nošenjem mobilnih aparata možemo regulirati samo odnos čeljusti, ali ne i zuba, stoga je često potrebno nastaviti terapiju fiksnim aparatima. Ukoliko se terapija završi nakon 18-e godine, važno je cijelo vrijeme nakon skidanja aparata nositi mobilni retainer, kako se zubi ne bi vratili u početni položaj.

Proces postavljanja je u potpunosti bezbolan i traje pola sata.

Prije postave aparata važno je:

  • Napraviti klinički pregled i ustanoviti o kojoj je vrsti anomalije riječ i kakva je terapija
    potrebna
  • Uzeti otiske i fotografije
  • Analizirati modele i RTG snimke
  • Sanirati eventualne karijese i očistiti zubni kamenac

Vrijeme trajanja terapije ovisi o samom slučaju, ali i o spremnosti pacijenata na suradnju – vođenju brige o svom ortodontskom aparatu, pravilnoj oralnoj higijeni, te redovitim dolascima na kontrole. Terapiju provodi naša doktorica mr. sc. Antonija Lončar Rogoznica dr. med. dent. spec. ortodoncije, koja je u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri provela na tisuće ortodontskih terapija i kreirala osmjehe koji naši pacijenti sada s ponosom nose.

Sve dodatne informacije potražite ovdje.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *