Zubni kamenac Prethodna Kada je vrijeme za prvi... Sljedeća Što je endodoncija?

Zubni kamenac

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka.

Kamenac prepoznajemo kao tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa. Najčešće ste ih uočili u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Kamenac na zubima nastaje iz mekih naslaga u kojima se s vremenom natalože minerali iz sline. Dakle, što je manje plaka na vašim zubima to će se manje kamenca stvarati.

U plaku se nalaze ostatci hrane i bakterije koje se hrane tim ostatcima. Plak i kamenac  u kombinaciji stvaraju hrapavu površinu povoljnu za daljnje nakupljanje nečistoća pa tako kamenca nastaje sve više i više. Možemo ga uočiti kao tvrde naslage u području spoja zuba i zubnog mesa. Upravo se u blizini žlijezda slinovnica taloži najviše kamenca, a to je ispod jezika i oko gornjih kutnjaka. Kod mlađe djece može se uočiti nakupljanje bijelog kamenca na prednjim zubićima uzrokovano velikom produkcijom sline.

Plak koji je podloga za kamenac, normalno se stvara na zubima već par sati nakon pranja, te naslage otvrdnu nakon nekoliko dana i tako nastaje kamenac.

Ako ne posvećujemo dovoljno pažnje oralnoj higijeni, njegovo će nastajanje biti pogotovo izraženo. Kada govorimo o prevenciji, od velike pomoći za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine nam mogu poslužiti zubni konac i interdentalne četkice. Međutim, ne postoji pravilo koje nalaže kako će se kamenac razviti samo kod osoba koje ne vode računa o zdravlju svoje usne šupljine.

Iako se može reći kako su pacijenti sa slabijom higijenom podložniji nastajanju plaka, ne postoji pravilo koje nalaže da će se kamenac razviti samo kod tih osoba, jer se kamenac javlja i kod onih sa odličnom higijenom.

Osim higijene na nastajanje kamenca može utjecati:

  • slina (mineralizacija kamenca)
  • ortodontske anomalije (zbijeni zubi koje nije moguće dobro oprati)
  • genetska predispozicija
  • Ispuni koji „sjede“ na zubnom mesu
  • Nekorektno napravljeni protetski radovi

 

Kako zubni kamenac utječe na usnu šupljinu?

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.

Neliječena se upala zubnog mesa može odraziti i na ostale strukture u usnoj šupljini.

Može li se spriječiti samo četkanjem?

Redovito četkanje, odnosno dobra higijena usta najvažniji je faktor za sprečavanje nastanka zubnog kamenca, ali i ostalih bolesti u usnoj šupljini. Nažalost, postoje slučajevi u kojima je je pacijent skloniji stvaranju kamenca, stoga tu ni dobra higijena ne čini mnogo, te je u ovom slučaju potrebno obratiti se svom stomatologu.

Metode uklanjanja?

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne prakticira. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ultrazvučnim aparatom.

Važno je istaknuti kako ne postoji određeno pravilo kojom se brzinom kamenac vraća: neki pacijenti dolaze na tretman svaki mjesec, dok se drugi vraćaju svakih šest mjeseci ili pak godinu dana.

Ako poželite sami kod kuće ukloniti naslage kamenca sa svojih zubi, trebate znati kako takvi pokušaji mogu biti opasni, ali i neučinkoviti.

Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

Čišćenje zubnog kamenca potrebno je obaviti kod vašeg stomatologa najmanje jedanput godišnje, a u slučaju da ste skloni pretjeranom stvaranju kamenca i do 2 do 3 puta godišnje.

Dogovorite termin na:

telefon: 01/3758970

email: info@dentmedrogoznica.hr

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *