Mobilni aparatići

Sadržaj

Koje je idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu i što je potrebno donijeti na pregled?
S koliko godina započinje terapija?
Koje vrste mobilnih aparata postoje?
Kako voditi brigu o svom mobilnom aparatiću?
O čemu je potrebno voditi brigu za vrijeme nošenja mobilnog aparatića?
Što se ne smije raditi s mobilnim apratićem?
Što ako se ošteti ili pukne mobilni aparatić?
Kako dugo se nosi mobilni aparatić?
Koja je cijena mobilnog aparatića?

Otkrivanje nepravilnog položaja zuba na vrijeme, ispravna dijagnostika i pravilan odabir mobilnog aparatića, djeci će osigurati povoljan razvoj čeljusti, u nekim slučajevima otkloniti potrebu za vađenjem zuba, ispraviti nepravilan zagriz i spriječiti druge teškoće poput otežanog govora, disanja i žvakanja.

Mobilni aparatići za zube namijenjeni su djeci s mješovitom denticijom, a primjenjujemo ih najčešće u dobi između 9-12 godine kada su kod djece prisutne u ustima trajne šestice i trajne jedinice i dvojke u gornjoj i donjoj čeljusti dok su ostali zubi mliječni. U toj dobi mobilni aparatići imaju važnu ulogu usmjeriti rast i zajamčiti pravilan razvoj čeljusti. Temeljna funkcija mobilnog aparata je ispravljanje odnosa između čeljusti, a ne zuba, zato mobilne aparate dajemo isključivo djeci,  često u prvoj fazi ortodontske terapije i samo dok traje period rasta i razvoja. Po završetku ovog perioda, ukoliko za to ima potrebe, terapija se nastavlja fiksnim ortodontskim aparatom.

Koje je idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu i što je potrebno donijeti na pregled?

Prvi posjet ortodontu trebao bi bili u sedmoj godini života, kako bi na vrijeme detektirali eventualne poteškoće i nepravilnosti. Rano otkrivanje određenih anomalija znači i raniju terapiju, koja može povoljno djelovati na odnose čeljusti, eliminirati nepoželjne navike, otkloniti govorne teškoće, te spriječiti kasnije vađenje trajnih zuba.

Na prvi pregled potrebno je donijeti uputnicu od stomatologa, te ortopantomogram (RTG snimku svih zuba). Po potrebi ortodont će pacijenta uputiti na slikanje glave ili latero-lateralni kraniogram. Ukoliko se kreće s terapijom, uzima se otisak čeljusti i nakon obavljenih dijagnostičkih metoda, izrađuje se plan terapije, koji se prezentira djetetovim roditeljima. Napominjemo kako su liste čekanja za dobivanje mobilnog aparata na teret HZZO-a i duže od godinu dana, stoga na vrijeme dogovorite kontrolni pregled za svoje dijete.

Dogovorite na vrijeme prvi pregled kod ortodonta za svoje dijete, kako bi uspješno detektirali i otklonili eventualne poteškoće i spriječili dugotrajne i bolne tretmane.

S koliko godina započinje terapija?

Najbolje vrijeme za tretiranje određenih anomalija je u dobi između devete i dvanesete godine. Razlog je taj što se konačna izmjena miječnih s trajnim zubima u bočnom segmentu događa upravo između devete godine i završava s dvanaestom. Početak izmjene mliječnih zuba idealan je za početak mobilne ortodontske terapije. Terapija mobilnim aparatićima traje dok se zadnji mliječni zub ne zamijeni stalnim i dok kosti lica još rastu. Nakon tog perioda kreće se isključivo u terapiju fiksnim ortodontskim aparatima.

Koje vrste mobilnih aparata postoje?

Mobilni aparatići svoj naziv duguju činjenici da ih pacijent može sam izvaditi iz usta i ponovno vratiti.

Razlikujemo više vrsta aparata:

1. Monomaksilarni aparati (dvodjelni)

Mobilni apratići koji se sastoje od naprave za svaku čeljust pojedinačno. Izrađeni su od akrilatne baze, koju izrađujemo u bojama po izboru naših malih pacijenata, labijalnog luka i retencijskih elemenata. Ovi aparati mogu u sebi imati i vijak, kojeg pacijenti pomiču u smjeru i vremenskom intervalu kako je odredio ortodont, uglavnom svakih 7-14 dana. Aparati aktivno djeluju na zube, šireći zubne lukove, pomičući zube i usmjeravajući njihov rast.

2.Bimaksilarni aparati (jednodjelni)

Moblini aparatići koji istovremeno obuhvaćaju i gornju i donju čeljust, te se poput monomaksilarnih sastoje od akrilatne baze, labijalnog luka, retencijskih elemenata i vijka, koji se okreće svakih 7-14 dana. Cilj ovih aparatića je ispravljanje nepravilnosti koje nastaju kao posljedica dugotrajnog cuclanja dude ili prsta, te potaknu ili uspore razvoj čeljusti, u cilju osiguravanja pravilnog i jednoličnog rasta.

Svaka vrsta zubnog aparata ima određenu ulogu i funkciju, koja se određuje na temelju detaljne analize pacijenta i procjene njegovog stanja.

3. Headgear

Headgear je aparat pomalo čudnog izgleda, ali zato izrazito učinkovit! Sastoji se od prstenova koji se cementiraju na trajne kutnjake, te luka od dva dijela – jedan se umeće u tubice na prstenu, dok drugi ide izvan usta i na njega se stavlja gumena traka oko vrata. 

Terapija headgearom odlična je ukoliko je došlo do preranog gubitka mliječnih zubi, jer sprječava pomak šestica prema naprijed što može imati za posljedicu nedostatak prostora za trajne zube.. Osim što može spriječiti vađenje zubi, headgear se koristi i kako bi se zaustavio pretjerani rast gornje čeljusti kod djece. Headgear je najučinkovitiji kad ga se nosi 8-10 sati na dan, a u slučaju i većih anomalija, između 12 i 16 sati dnevno. Nakon terapije headgearom obično slijedi fiksna terapija. Važno je za napomenuti kako je na svaku kontrolu potrebno ponijeti headgear, a kad ga se ne koristi treba ga spremiti na za to predviđeno mjesto.

Kako voditi brigu o svom mobilnom aparatiću?

Pravilna oralna higijena i provođenje higijene aparata nužni su za uspješnost terapije.

Potrebno je zapamtiti zlatno pravilo – čisti aparat u čista usta!  Aparat je potrebno oprati svaki dan četkicom i pastom za zube i držati ga u čaši sa vodom kad nije u ustima. Također je potrebno pribaviti kutijicu u kojoj se nosi aparat kod dolaska na kontrole kod ortodonta.

Dogovorite svoj termin

Usađivanjem zdravih navika i postizanjem pravilne dnevne rutine, postižu se željeni rezultati i smanjuje se mogućnost za produživanjem terapije. 

O čemu je potrebno voditi brigu za vrijeme nošenja mobilnog aparatića?

Kako bi terapija bila uspješna, a rezultat potpun, važno je da:

  • dijete nosi mobilni aparatić barem 14 sati dnevno
  • u razdoblju prilagodbe koja traje do desetak dana, normalno je da dijete ponoći nesvjesno izbaci aparat iz usta. Do toga dolazi zbog zamora mišića
  • nakon jela se operu zubi, a tek onda stavi aparat u usta
  • oralna higijena i higijena aparatića budu besprijekorni

Što se ne smije raditi s mobilnim apratićem?

Prilikom stavljanja i skidanja aparata, aparat se ne smije vući za labijalni luk, odnosno žicu koja prolazi prednjim zubima, već za žičane kvačice sa strane ili u stražnjem dijelu aparata. Pravilnim rukovanjem spriječit ćete oštećenje ili pucanje aparata. 

Uz to, zabranjeno je jesti i piti (osim vode) za vrijeme nošenja aparatića, kao i baviti se sportskim aktivnostima. Za to vrijeme aparatić mora čist biti spremljen u za to predviđenoj kutijici. Izbjegavajte stavljati aparatić u salvete, džepove i na druga mjesta osim kutijice, kako bi spriječili gubitak ili lom aparatića.

Što ako se ošteti ili pukne mobilni aparatić?

U slučaju loma određenog dijela ili cijelog aparata, potrebno je što prije kontaktirati svog ortodonta kako bi dogovorili termin i odredili daljnje korake i što prije nastavili s terapijom. Nemojte odgađati posjet ortodontu kako se ne bi dogodili neželjeni pomaci zuba i poništili se pozitivni učinci terapije.

Koliko često treba dolaziti na kontrole?
Ovisno o stupnju anomalije, na kontrole je potrebno dolaziti svakih 7-10 tjedana. Za uspješnu terapiju potrebna je djetetova suradnja, discipliniranost i angažiranost roditelja.

Na svakoj kontroli potrebno je obavezno ponijeti mobilni aparatić.

Kako dugo se nosi mobilni aparatić?

Svaka je ortodontska terapija individualna i  ovisi o više faktora. Neki od njih su:

  • intezitet rasta djeta i izmena zuba
  • stupanje anomalije
  • razina discipline nošenja
  • redovitost dolazaka na kontrole
  • aktivan angažman i kontrola roditelja

U prosjeku se mobilni aparatići nose dvije do četiri godine, a često se terapija mobilnim apratićima nastavlja fiksnom ortodontskom terapijom.

Koja je cijena mobilnog aparatića?

Dijeca ukoliko imaju određene anomalije koje se nalaze na listi HZZO-a, imaju pravo do 18. godine na jedan mobilni aparatić i jedan fiksni aparatić na teret HZZO-a, potpuno besplatno. Ukoliko dijete nema pravo ili roditelj ne želi čekati godinu i više dana na aparatić, cijena aparata je 4.000,00 kn s uključenim kontrolama u razdoblju od 18 mjeseci.

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nas kontaktirajte na mail alrogoznica@gmail.com ili telefonski na 01/37 58 969.

Dogovorite svoj termin

Moglo bi vas zanimati

Fiksna ortodoncija

Cilj ortodoncije je postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja.

Saznajte više

Terapija alignerima

Ispravite svoje nesavršenosti i riješite se dentalnih problema.

Saznajte više

Retainer

Kako se vaši zubi ne bi vratili u položaj prije terapije, nakon skidanja aparata krećemo u retencijsku fazu terapije.

Saznajte više