Retainer

Sadržaj

Zašto terapija nije gotova skidanjem fiksnog ortodontskog aparata?
Što je to retencija i zašto je bitna?
Što je retainer?
Kakvi retaineri postoje i u čemu je razlika?
Što je kombinirana retencija?
Koliko često se nosi retainer?
Što ako prestanem nositi retainer?
Što je recidiv?
Kako se pravilno održava retainer?
Što ne smijem raditi s retainerom?
Što ako se retainer ošteti ili pukne?
Zašto moram nositi retainer kad idem sanirati svoje zube kod stomatologa?
Koliko često moram dolaziti na kontrole?

Nošenje aparatića je dugotrajan proces i brojni pacijenti s radošću iščekuju vidjeti svoj osmijeh bez bravica i žica. Kako se vaši zubi ne bi vratili u položaj prije terapije, nakon skidanja aparata krećemo u retencijsku fazu terapije. Nošenje retainera i retencijska faza terapije važan su dio ortodontske terapije. Kako uložen trud, vrijeme i financijski ulog ne bi bili uzaludni, potrebno je s potpunom predanošću voditi brigu o svom osmijehu i za vrijeme retencijske faze. Vaša ustrajnost i trud odredit će u konačnici izgled vašeg osmijeha.

Zašto terapija nije gotova skidanjem fiksnog ortodontskog aparata?

Nakon skidanja aparata vaši su zubi izrazito osjetljivi jer su tkivo i kosti privremeno omekašani radi aktivnog ortodontskog tretmana. Upravo će retainer, držeći zube u željenom položaju, omogućiti tkivu da ojača i spriječi pomake. Minimalno 10-12 mjeseci potrebno je da se tkivo oko zuba u potpunosti mineralizira i da se zubi naviknu na nove izvore sila poput jezika, usni i obraza, koji također utječu na pomicanje zubi. Duljina retencijskog perioda ovisi o vrsti anomalije i starosti pacijenta, a za sve pacijente starije od 18 godina retencija je doživotna.

Što je to retencija i zašto je bitna?

Retencija je postupak očuvanja rezultata nakon završetka ortodontske terapije i njezin je sastavni dio. Retencija je pomno osmišljeno, individualno vođenje ortodontske terapije, kako bi se postigla stabilnost zagriza i zuba, te njihovo zadržavanje na željenom mjestu, kao i postizanje stabilne koštane i vezivne strukture oko zuba.

Retencijska faza obuhvaća dio nakon skidanja aparata, a bitna je kako bi zubi, koje smo doveli u ispravan položaj fiksnom ortodoncijom, održali u željenom položaju.

Hoće li se zubi zadržati u postignutom položaju ovisi o sljedećim faktorima

 • dobi pacijenta
 • anatomskim karakteristikama
 • prvobitnoj anomaliji
 • postignutom rezultatu
 • ustrajnosti prilikom nošenja retainera

Što je retainer?

Na dan skidanja vašeg fiksnog ortodontskog aparata, ulazite u završnu fazu terapije – retencijsku fazu. Po skidanju aparata uzimamo otisak vaših zubi i šaljemo ga u dentalni laboratorij, gdje se na temelju otisaka izrađuje retainer. Retainer je prozirna plastična udlaga, koja ima za cilj držati vaše zube u poziciji koju smo postigli ortodontskom terapijom i spriječiti njihovo pomicanje u stanje prije terapije. Za razliku od fiksnog aparata, ova udlaga ne djeluje na zube ortodontskom silom, već joj je primarna funkcija zadržati zube u željenom položaju.

Spriječite neželjene pomake zubi i pazite da ne poništite pozitivne učinke postignute terapijom fiksnim ortodontskim aparatom. Održite prekrasan osmijeh nošenjem retainera, kako vam je preporučio vaš ortodont. 

Kakvi retaineri postoje i u čemu je razlika?

Postoje dvije vrste retainera:

 1. Fiksni žičani retainer – metalna žica koja se lijepi materijalom za ispune za unutarnju stranu zuba. Ovaj tip retainera uglavnom se stavlja pacijentima kod kojih je postojala kompresija sjekutića ili razmaci. Koristi se kako bi se spriječila ponovna kompresija segmenta između očnjaka, te radi zdražavanja položaja sjekutića. Ovaj tip retainera nije potreban svim pacijentima.

Prednosti:

 • Brzo se prilagođavate na njega
 • Potpuno je nevidljiv jer se postavlja s unutarnje strane zuba
 • S obzirom da je fiksiran, pacijent ne mora misliti na umetanje i skidanje retainera 
 • Nakon nekoliko dana privikavanja, zaboravit ćete da ga imate

Mane:

 • S obzirom da je zalijepljen za zube otežava oralnu higijenu, te povećava mogućnost stvaranja karijesa

Važno je za napomenuti kako vas nošenje ovog retainera ne oslobađa nošenja mobilnog retainera.

 1. Mobilni retainer – obavezan tip reteinera, prozirna udlaga napravljena na temelju vašeg otiska, koju je moguće stavljati i skidati po potrebi. Ovaj tip retainera izrazito je lagan za nošenje, te gotovo nevidljiv i savršeno prijanja uz zube kako bi se osigurala maksimalna potpora i zubi ostali u položaju postignutom za vrijeme ortodontske terapije. 

Prednosti:

 • Retencijska udlaga je prozirna i gotovo neprimjetna
 • Jednostavna je za korištenje i održavanje, te provođenje oralne higijene 
 • Uz čuvanje pozicije zuba, po noći služi i kao udlaga, ako imate problema s škripanjem zubi

Što je kombinirana retencija?

Riječ je o kombinaciji fiksne i mobilne retencije. Ona se uglavnom koristi u slučajevima s povećanim rizikom od ponovnog pomicanja zuba. Ukoliko se dogodi da pukne žica ili udlaga, onaj drugi retainer sprječava pomicanje zuba do posjeta ortodontu.

Koliko često se nosi retainer?

Ovisno o stupnju vaše anomalije, određuje se i vrijeme nošenja retainera. Važno je strogo se pridržavati uputa ortodonta i uz redovito nošenje aparata, doći barem dva puta godišnje na kontrolu. Mobilni retainer nakon skidanja nosite gotovo 24 sata dnevno u periodu od dva mjeseca, a nakon toga se nošenje periodički smanjuje. Retainer se ne nosi za vrijeme jela. Svi naši privatni pacijenti na poklon dobivaju kutijicu za nošenje svog retainera, kako bi retainer uvijek bio na čistom, suhom i sigurnom mjestu. 

Dogovorite svoj termin

Održite lijep i zdrav osmijeh postignut ortodontskom terapijom cijeli život, uz pravilno i stalno nošenje retainera.

Što ako prestanem nositi retainer?

Kad se odlučite i krenete s ortodontskom terapijom važno je da razumijete kako postoje određene obaveze s vaše strane, kako bi terapija bila uspješna i rezultat potpun. Redovitost dolazaka na kontrole, pravilna oralna higijena i nošenje retainera nakon skidanja aparata, važni su elementi za postizanje ne samo lijepog, nego i zdravog osmijeha. Nošenje retainera trajna je obaveza i o njemu ćete morati voditi brigu onoliko dugo koliko želite održati svoj novi osmijeh.

Ako prestanete nositi retainer, kad ga ponovno pokušate staviti dogodit će se da ili nećete uspjeti, što znači da su se zubi izrazito pomaknuli od početnog položaja ili će vas retainer žuljati i neće sjedati ‘do kraja’. U tom slučaju potrebno je što češće nositi retainer, sve dok ne osjetite kako on normalno sjeda u vašim ustima. U nekim slučajevima, pomaci su toliko veliki da je potrebno ponoviti ortodontsku terapiju.

Što je recidiv?

Recidiv je posljedica ne nošenja retainera, kad se zubi vraćaju u prvobitni položaj prije terapije ortodontskim aparatom. Ovisno o stupnju anomalije, recidiv je moguć u većoj ili manjoj mjeri, te može dovesti do ponovnog nošenja fiksnog aparata. Kako bi to spriječili, važno je što prije usvojiti naviku nošenja retainera, te ga nositi onoliko sati dnevno koliko odredi ortodont. Još jednom napominjemo kako je retencija doživotna, jer zubi stalno mijenjaju svoj položaj. Trajno očuvanje rezultata terapije moguće je jedino ustranim nošenjem retainera prema uputama ortodonta.

Kako se pravilno održava retainer?

Osim čistoće vaše usne šupljine, podjednako je važno voditi brigu i o čistoći retainera. Retainer se stavlja isključivo u čista usta i ne koristi ga se za vrijeme jela i sportskih aktivnosti.

U nastavku donosimo savjete kako održavati svoj retainer:

 • Retainer nemojte zubima gurati na svoje mjesto, već ga umetnite prstima. Vadite ga držeći ga za stražnji dio, te ga nemojte na silu potezati iz usta.
 • Kad ga ne nosite uvijek ga stavite u za to predviđenu kutijicu, kako se ne bi oštetio, izgubio ili zaprljao.
 • Ne izlažite ga toplini. Nemojte ga sterilizirati prokuhavanjem u vodi i ne ispijajte vruće napitke s njim u ustima, jer bi se plastika mogla savinuti i deformirati. 
 • Uvijek odlažite retainer na isto mjesto, kako bi u svakom trenu znali gdje je.
 • Retainer čistite četkicom i pod mlazom vode. Nemojte koristiti pastu, kako vam plastika ne bi promijenila boju. 
 • Pazite da osim vode ništa od pića ne konzumirate dok imate retainer u ustima.

Neka vaš retainer uvijek bude čist, suh i uredan, kako bi spriječili pojavu bakterija i infekcija usne šupljine. Zapamtite – čist aparat u čista usta!

Što ne smijem raditi s retainerom?

Dok nosite retainer ne smijete konzumirati ništa od hrane i pića osim vode, kako vam sadržaj ne bi obojao ili oštetio retainer. Morate ga izvaditi i za vrijeme pušenja, kako vam nikotin ne bi obojao retainer i nagrdio mu izgled. Također, za vrijeme bavljenja sportskim aktivnostima, potrebno ga je odložiti i ponovno staviti tek kad završite s aktivnostima, kako ga ne bi oštetili ili slomili.

Što ako se retainer ošteti ili pukne?

Iako u ortodonciji ne postoje hitna stanja, potrebno je čim se dogodi oštećenje ili puknuće retainera nazvati odmah ordinaciju kako bi vam napravili novi retainer, a vi ga što prije mogli ponovno nositi. Nemojte odlagati poziv i odlazak ortodontu, kako se ne bi dogodili neželjeni pomaci čeljusti i zuba.

Zašto moram nositi retainer kad idem sanirati svoje zube kod stomatologa?

Preporučamo da za vrijeme svakog posjeta stomatologu sa sobom nosite svoj retainer, kako bi mogli provjeriti možete li ga ponovno staviti nakon sanacije zuba ili drugih zahvata, te je potrebno napraviti dodatno brušenje, kako bi vam retainer neometano sjeo u usta.

Koliko često moram dolaziti na kontrole?

U prvih godinu dana iznimno je bitno redovito se čuti sa svojim ortodontom i po potrebi doći na kontrolu barem svakih 6 mjeseci. Ako nosite retainer po pravilima, doktor vam može i putem telefona odrediti koliko ćete sati nositi retainer i dogovoriti s vama idući dolazak ili poziv. U slučaju loma ili oštećenja aparata, potrebno je odmah nazvati ordinaciju radi dogovora oko termina i izrade novog retainera. 

Koliko košta retainer?

Svi naši pacijenti po završetku terapije fiksnim ortodontskim aparatom imaju pravo na jedan retainer gratis. U slučaju loma ili oštećenja aparata, izrada novog retainera iznosi 500 kuna po čeljusti.

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nas kontaktirajte na mail alrogoznica@gmail.com ili telefonski na 01/37 58 969.

Dogovorite svoj termin

Moglo bi vas zanimati

Fiksna ortodoncija

Cilj ortodoncije je postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja.

Saznajte više

Mobilni aparatići

Otkrivanje nepravilnog položaja zuba na vrijeme djeci će osigurati povoljan razvoj čeljusti.

Saznajte više

Terapija alignerima

Ispravite svoje nesavršenosti i riješite se dentalnih problema.

Saznajte više