Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba – zubnog mesa (gingive), kosti i vlakna koji vežu zub uz kost. Po statistikama parodontitis je šesta najučestalija kronična bolest radi koje oboljeli imaju veliki rizik djelomičnog ili potpunog gubitka zubi.

Ovakve zdravstvene tegobe odražavaju se na estetici lica i osmijeha, a zbog problema sa zubima ili nedostatkom istih, dovode i do problema s ishranom a time i do smanjenja kvalitete života.

Sanirajte probleme uzrokovane parodontitisom na vrijeme

Parodontitis je jedna od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba. Ovu bolest još zovemo i ‘tihom bolesti’ jer u početnim stadijima prođe vrlo često nezapaženo. Stoga ključnu ulogu igra prevencija koja uključuje redovite stomatološke kontrolne preglede koji će spriječiti nastanak plaka, otkriti razvoj parodontnih bolesti, te poduzeti potrebne mjere za sprječavanje njihovog daljnjeg razvijanja.

Gingivitis i parodontitis ozbiljna su upalna stanja usne šupljine. Gingivitis je površinska upalna promjena zubnog mesa koja se može sanirati intenzivnom i pravilnom higijenom. Razlog su nakupine dentalnog plaka koji se stvara oko zubnih vratova kao posljedica loše oralne higijene. Prvi simptomi gingivitisa su promjene koje se vide na zubnom mesu. Ono postaje crveno, natečeno, bolno, te krvari prilikom četkanja. Terapija koja će omogućiti prestanak upale je pravilna oralna higijena, korištenje vodica za ispiranje usta, zubnog konca i interdentalnih četkica, kao i profesionalno uklanjanje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji.

Ukoliko se gingivitis na vrijeme ne sanira, a upalni proces se proširi i zahvati dublje strukture, tada govorimo o parodontitisu. Parodontitis je infekcija koja zahvaća kost koja podupre zube. Kada potporne sturkture – zubno meso i kost krene propadati zubi se počinju klimati, a u nekim slučajevima dolazi i do potpunog gubitka zubi. Simptomi parodontitisa su krvarenje, crvenilo i oticanje gingive, loš zadah iz usta, gnojenje i otekline oko zuba, promjene boje zubnog mesa i njihovo povlačenje, formiranje parodontnih džepova, zubi koji se klimaju ili dolazak do gubitka jednog ili svih zubi.

Terapija

Terapijskim metodama do ozdravljenja

Terapija ovisi o obliku i stupnju razvoja parodontitisa. Terapija podrazumijeva odstranjivanje mekih i tvrdih naslaga smještenih u dubini parodontnog džepa, sve do njihovog dna. Koriste se metode uklanjanja dentalnog plaka i zubnog kamenca, kiretaža džepova i duboka kiretaža džepova, stavljanje lijekova u parodontalni džep, ispiranje džepova i kirurška operacija. Cilj terapije je uklanjanje bakterija koje su glavni uzročnik upale, kao i kontrola ponovnog stvaranja bakterijskog plaka.

Uzroci nastanaka parodontitisa su loša oralna higijena, loši protetski radovi, nadomjesci i ispuni, anatomske anomalije čeljusti, problemi s hormonima, genetske predispozicije, šećerna bolest, loš imunitet, konzumacija lijekova, pušenje.

Cijenu naših usluga i vrste plaćanja možete saznati ovdje.

Za više informacija možete nas kontaktirati na dentalnamedicinarogoznica@gmail.com ili nas nazvati na 01/37 58 971.

Pošaljite upit