Protetika

Nadomjestiti izgubljene zube te postići odgovarajuću funkciju i estetiku glavni je cilj stomatološke protetike. Zahvaljujući velikom tehnološkom napretku u izradi i materijalima, stomatološka protetika postala je najrazvijenija grana dentalne medicine, koja svoje radove dovodi do savršenstva.

Preciznost, brzina izrade, estetika, funkcija i biokompatibilnost materijala samo su neki od brojnih prednosti koji odlikuju protetske radove. Neovisno radi li se o estetskom poboljšanju postojećih zubi ili nadomještanju izgubljenih zubi današnji radovi mogu gotovo savršeno zamijeniti prirodne zube, tako da je razlika jedva primjetna.

Stomatološka protetika bavi se izradom krunica, mostova, djelomičnih i potpunih proteza, Inlay-Onaly-Overlay nadomjestaka i ljuskica za zube s ciljem da poboljšaju estetiku i funkcionalnost čitave čeljusti i lica. Dijelimo je na fiksnu, mobilnu i kombiniranu protetiku, ovisno jesu li radovi trajno cementirani u ustima ili ih je pacijent u mogućnosti izvaditi iz usta.

Protetskim radovima do lakoće življenja – jer svaki zub vrijedi!

Postupak izrade protetskih nadomjestaka:

 • pregled čitave čeljusti i analiza digitalnog ortopana
 • ovisno o dogovorenoj opciji kreće se s terapijom: za mostove i krunice zubi se pod lokalnom anestezijom bruse u bataljke ili se dogovara ugradnja implantata na koji će kasnije doći protetski rad
 • izrada privremenog protetskog rada
 • uzimanje otisaka, izrada i proba protetskog rada
 • finalno cementiranje rada i poduka o oralnoj higijeni

Fiksna protetika

Za osjećaj prirodnih zuba

Fiksna protetika podrazumijeva trajno fiksirani protetski rad na prirodnim zubima ili implantatima. Takvi su radovi najkvalitetnije rješenje za pacijente jer im daju osjećaj prirodnih zuba.

Inlay Onlay Overlay

Za sve one koji imaju oštećeno zubno tkivo a željeli bi kvalitetnije i dugotrajnije rješenje od klasičnog kompozitnog ispuna, preporučamo Inlay, Onlay, Overlay protetske nadomjestke. Ovi su nadomjesci idealni ukoliko je zub previše oštećen za saniranje kompozitnim ispunom, te su odlična alternativa krunicama, posebno za one pacijente koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju.

Temeljena razlika Inlaya, Onlaya i Overlayja je u njihovoj veličini. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju na temelju otisaka, te se prilikom idućeg posjeta cementiraju i poliraju kako bi se u potpunosti oblikovali u skladu sa zubom.

Zubne krunice

Ukoliko je došlo do oštećenja zuba na način da mu nedostaje vanjski, vidljivi dio ili je estetski neprihvatljiv, a korijen mu je još uvijek očuvan, na zub se stavlja krunica. Nakon brušenja zuba zub je osjetljiv, te se na njega postavlja privremeni protetski nadomjestak, dok finalni ne bude gotov i trajno cementiran.

Ukoliko vam je oštećen jedan zub, a okolni su vam zdravi idealno je postaviti zubnu krunicu na implantatu. To je najprihvatljivije i najdugoročnije rješenje koje čuva okolne zube od brušenja.

Osnova keramičke krunice možete biti metalna, cirkonska i potpuno keramička, dok se keramičke krunice dijele na metal keramičke krunice, cirkon keramičke krunice i bezmetalne keramičke krunice.

Keramiku odlikuju sljedeće karakteristike:

 • izdržljivost (tvrdoća, čvrstoća, dugotrajnost)
 • biokompatibilnost
 • vrhunska estetika i funkcionalnost
 • savršeno oponašanje prirodne boje zuba

Zubni mostovi

Naši su zubi dio kompleksnog, izgrađenog sustava i svaki od njih igra važnu ulogu za harmonično funkcioniranje cjelokupnog žvačnog sustava.

Kako bi se zamijenili zubi koji nedostaju koristi se keramički most – protetska konstrukcija koja nadoknađuje zube koji nedostaju, a čine ga dvije ili više povezane krunice. Nosači mosta su susjedni zdravi zubi koji se moraju izbrusiti kako bi se na njih cementirao most. Sa zubnim se mostom postiže osjećaj vlastitih zubi i dobar prijenos žvačnih sila, čime nestaje problem žvakanja i govorenja. Osnova keramičkog mosta može biti cirkonska i metalna. U dentalnom laboratoriju izrađuje se finalni protetski rad koji će izgledom i osjećajem biti kao vaši prirodni zubi.

Ovisno o pacijentovim željama i mogućnostima postoje dva načina ugradnje mosta:

 1. most na prirodnim zubima – pričvršćuje se za susjedne zdrave zube, koji se moraju izbrusiti kako bi na njih mogao biti postavljen protetski rad
 2. most na implantatu – omogućuje sigurno pozicioniranje, očuvanje susjednih zubi (nema brušenja zdravih zubi) i očuvanje

Mobilna protetika

Brzo i jednostavno uz lakoću nošenja

Nezatvoreni prazni prostor uzrokovan gubitkom zubi dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, poremećaja žvačnog sustava i narušene estetike lica. Mobilnim totalnim i parcijalnim protezama možete riješiti problem zubi koji vam nedostaju, posebno ako ugradnja zubnih mostova ili implantata nije moguća.

Prednosti mobilnih proteza:

 • prihvatljiva cijena
 • brza izrada
 • prirodni izgled
 • ugodnost nošenja

Totalna proteza

U slučaju potpune bezubosti izrađuje se totalna proteza koja prekriva cijelu čeljust. Izrađuje se od akrilata, posebne vrste plastike i u ustima se pridržava prisisavanjem proteze na nepce i zubni greben. Problem ispadanja i pomicanja najlakše je riješiti ugradnjom implantata.

 Parcijalna proteza

Kod djelomičnog gubitka zubi koristi se djelomična proteza koja se metalnim kvačicama povezuje s ostalim zubima kako bi se oblikovala funkcionalna cjelina. Budući da imaju uporište u susjednim zubima puno su stabilnije, a metalne kvačice znamo zamijeniti estetski prihvatljivijom varijantom.

Kombinirana protetika

Savršen spoj implantata i proteze

Klasične proteze imaju puno funkcionalnih nedostataka poput ispadanja, žuljanja, otežanog govora i hranjenja. Stoga je sve češća opcija ugrađivanja proteza na All-on-4 ili All-on-6 implantatima.

Time postižete fiksne, funkcionalne i stabilne zube koji će vam omogućiti da bez problema i strahova obavljate svoje planirane aktivnosti.

Ugradnja je implantata funkcionalno, estetski i zdravstveno najkvalitetnija varijanta koja omogućuje savršen osmijeh u vrlo kratkom roku.

Cijenu naših usluga i vrste plaćanja možete saznati ovdje.

Za više informacija možete nas kontaktirati na dentalnamedicinarogoznica@gmail.com ili nas nazvati na 01/37 58 971.

Pošaljite upit