Koji ispun odabrati? Prethodna Oralna higijena za vrijeme... Sljedeća 10 zanimljivosti o zubima

Koji ispun odabrati?

Vrlo često nas pacijenti pitaju koji ispun odabrati, amalgamsku plombu ili bijelu, estetsku. Danas su radi visokih zdravstvenih i estetskih zahtjeva estetski kompozitni ispuni gotovo u potpunosti zamijenili amalgamske ispune. Izrađuju se u slučajevima gdje nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, a zahvaljujući velikom izboru nijansi materijala postižemo potpuno prirodan izgled  zubi. Osim što nadoknađuju odstranjene dijelove zuba, ispuni se mogu upotrebljavati i u estetske svrhe, radi promjene oblika, boje ili veličine zubi.

Amalgamske ispune odlikuje veća čvrstoća i dugotrajnost, ali imaju druge negativne posljedice. Osim estetskih manjkavosti odlikuje ga toksničnost, jer amalgam sadrži 50% žive, koji se polako otpušta iz amalgama. Trovanje malim količinama žive uzrokuje simptome poput tjeskobe, nervoze, umora, teškog nošenja sa stresom, promjene raspoloženja, potištenost, neodlučnost, glavobolje, depresije, i osjećaja metalnog okusa u ustima.

Za sada nije utvrđeno mogu li tako male količine žive u amalgamskim ispunima biti dovoljne da uzrokuju navedene bolesti i simptome. Osim toksičnosti, amalgamski ispuni mogu uzrokovati stvaranje napona među svojim metalnim komponentama, na sličnom principu kao baterije. Normalni električni napon ljudskog tijela iznosi oko 3mA, dok u ovakvim slučajevima on može narasti za 0.1mA – 10mA.

Trudnicama se savjetuje da radi žive koja se nalazi u amalgamu ne stavljaju takve plombe. Amalgamski ispuni koriste se u stomatologiji od 1985. godine i nijedan suvremeni materijal dosad nije uspio nadmašiti njihove fizičke karakteristike. Trudnicama se savjetuje da posve izbjegavaju amalgamske ispune, kao i da ih ne mijenjaju tijekom trudnoće jer brušenje amalgama može uzrokovati drastičan porast razine žive u tijelu, koja može biti iznimno štetna za fetus. Kako bi zaštitili zdravlje građana, većina zemalja EU ograničile su uporabu amalgamskih
ispuna u stomatologiji, vjeruje se da bi uskoro mogli biti i potpuno ukinuti.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *