Ortodoncija

Najsuvremeniji ortodontski aparati koji zadovoljavaju najviše estetske standarde i vrhunski tim s višegodišnjim iskustvom, omogućit će vam da postignete osmijeh kakav ste oduvijek željeli!

Nepravilan položaj zubi nije samo estetski, već i zdravstveni problem koji može narušiti estetiku osmijeha i lica, ali i cijelog žvačnog sustava. Stoga je cilj ortodoncije ispraviti i riješiti bolna stanja i poremećaje žvačnog sustava, te poboljšati estetiku zubi i lica. Naš je temeljni cilj postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja. Riješite zdravstvene i estetske probleme uzrokovane nepravilnim položajem zubi i postignete lijep i zdrav osmijeh, neovisno o životnoj dobi.

Iskoristite sve prednosti ortodontske terapije i uživajte u novom osmijehu!

Ortodontska terapija mobilnim i fiksnim aparatima smanjuje rizik od nastanka mišićnih i zglobnih bolova, trošenja i opterećenja zuba, nastanka karijesa na teško dostupnim mjestima i povlačenja zubnog mesa. Cilj je ortodontske terapije postaviti zube u najbolji mogući položaj, te postići sklad zuba i čeljusti. Imati pravilno postavljene zube znači ne zadovoljiti samo estetske kriterije, već i očuvati zdravlje čitavog žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva.

Prije terapije radi se klinički pregled, uzimaju otisci i fotografije, analiziraju modeli i RTG snimke, te se izrađuje plan terapije. Vrijeme trajanja terapije ovisi o samom slučaju, ali i o spremnosti pacijenata na suradnju – vođenju brige o svom ortodontskom aparatu, pravilnoj oralnoj higijeni, te redovitim dolascima na kontrole.

Ortodoncija kod djece

Kreiraj sam svoj mobilni aparat!

Dentalna medicina Rogoznica brine se za lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja! Prvi posjet ortodontu trebao bi bili u sedmoj godini života, jer je najbolje vrijeme za tretiranje određenih anomalija u dobi između devete i dvanaeste godine.

Na našim najmlađim pacijentima provodimo terapiju mobilnim ortodontskim aparatima koji se primarno koriste za ispravljanje odnosa gornje i donje čeljusti. Razlikujemo monomaksilarne (za jednu čeljust) i bimaksilarne (za obje čeljusti), a svima je zajedničko da ih pacijent može sam skidati i stavljati u usta. Sastoje se od akrilatne baze, labijalnog luka, retencijskih elementa, a po potrebi i vijka koji se okreće svakih 7 ili 14 dana ovisno o uputama ortodonta.

Kako bi terapija bila uspješna potrebno je aparat nositi minimalno 14 sati dnevno, te dolaziti na kontrolne preglede svakih 8-10 tjedana.

Mobilni se aparati propisuju u prvoj fazi ortodontske terapije, a nakon nicanja trajnih zubi, ukoliko je potrebno, terapiju nastavljamo fiksnim ortodontskim aparatom.

Budući da je temeljna funkcija mobilnog aparata ispravljanje odnosa čeljusti, a ne zuba, mobilne aparate dajemo isključivo djeci i to često u prvoj fazi terapije. Nakon završenog rasta i razvoja provodi se terapija isključivo fiksnim aparatima.

Upute za nošenje mobilnog ortodontskog aparata

Prilikom stavljanja, odnosno skidanja aparata, aparat se pridržava za žičane kvačice sa strane ili u stražnjem dijelu aparata, a ne za labijalni luk, odnosno žicu koja prolazi prednjim zubima.

Hrana

S mobilnim ortodontskim aparatom se ne jede. Potrebno ga je izvaditi iz usta prije svakog jela.

Higijena

Potrebna je redovita oralna higijena. Aparat se treba oprati svaki dan četkicom i pastom za zube i držati ga u posebno predviđenoj kutijici kada nije u ustima.

Oštećenje aparata

Moguće je da se dogodi lom određenih dijelova aparata. U tom slučaju potrebno je posjetiti što prije svog ortodonta.

Suradnja

Redovite kontrole svakih 8-10 tjedana. Uspjeh liječenja ovisi o djetetovoj suradnji, disciplini i angažiranosti roditelja.

Ortodoncija kod odraslih

Za lijep osmijeh bez obzira na godine

Neovisno o godinama moguće je ispraviti nepravilan položaj zubi. Najsuvremeniji ortodontski aparati zadovoljavaju najviše estetske standarde, te su jedva primjetni. Pravilna ortodontska terapija povećava kvalitetu života smanjujući rizik nastanka mišićnih i zglobnih bolova, trošenja i opterećenja zuba, karijesa, te povlačenja zubnog mesa. Korigiranjem urođenih dentalnih anomalija uspostavlja se pravilan zagriz, što se odražava na estetici osmijeha i lica, ali i zdravlju cijelog žvačnog sustava. Ispraviti nepravilan položaj zubi znači imati zdravija usta, ljepši osmijeh i zube.

Na temelju otisaka, fotografija i detaljne analize modela i RTG snimaka izrađuje se plan ortodontske terapije.

Fiksni ortodontski aparat djeluje na principu blagih bioloških sila koji unutar fizioloških granica pomiču zube u unaprijed definirani položaj. Postupak postavljanja traje 45 minuta i u potpunosti je bezbolan. Ovisno o vrsti anomalije, dobi i redovitosti dolazaka na kontrole, vrijeme trajanja terapije je 18 +/- 6 mjeseci. Nakon završetka terapije potrebno je nositi retainer – posebni mobilni aparat koji zadržava zube u postignutom položaju.

Upute za nošenje fiksnog ortodontskog aparata

Hrana

Osobe koje nose fiksni ortodontski aparat ne smiju jesti ljepljivu, žilavu, tvrdu hranu. Hranu je potrebno rezati i stavljati manje komade u usta te ih žvakati stražnjim zubima, a ne odgrizati prednjim zubima. Ne smiju se konzumirati jako vrući i jako hladni napitci.

Higijena

Higijena treba biti besprijekorna, naročito prije spavanja kako ne bi ostaci nakupljene hrane i bakterija prouzročile upale zubnog mesa i karijes. Osnovni je zadatak svakog ortodontskog pacijenta pravilno i temeljito četkanje nakon svakog jela, kao i svakodnevna upotreba proizvoda za održavanje oralne higijene s fiksnim aparatom. Postoje brojni proizvodi prilagođeni čišćenju međuzubnog prostora, površine zuba oko bravice, ispod luka ili uz zubno meso. Naši stručnjaci koji imaju završen iTOP individualni trening oralne profilakse mogu vam pomoći u izboru pravog seta za oralnu higijenu.

Svaki naš privatni pacijent koji se odluči za ortodontsku terapiju dobiva na poklon set za čišćenje zubi i bravica fiksnog ortodontskog aparata kako bi nakon završetka terapije imao lijepe i zdrave zube bez karijesa i problema s desnima.

Želite li saznati što se nalazi u našem poklon setu pogledajte ovdje.

Oštećenje aparata

Moguće je da se bravica uslijed nepažnje odlijepi, da pukne luk ili se odcementira prsten. U tom je slučaju potrebno odmah kontaktirati svog ortodonta.

Suradnja

Uspjeh liječenja ovisi o suradnji liječnika i pacijenata kao i o spremnosti pacijenata da prihvati zadanu terapiju. Redovite kontrole su svakih 6-8 tjedana.

Retainer

Da uspjeh terapije bude potpun

Retencijske ortodontske naprave mogu biti mobilne ili fiksne. Mobilne se vade iz usta, dok su fiksne trajno cementirane u ustima. One su potrebne kako bi se očuvao terapijski učinak nakon provedene ortodontske terapije, da bi se tkivo oko zuba i kost stabilizirali u položaju do kojega je došlo za vrijeme terapije.

Nošenje je u potpunosti bezbolno. Prva dva mjeseca mobilni retencijski aparat nosi se 24 sata dnevno (vadi se iz usta samo za vrijeme jela). Redovite kontrole su svaka 2-3 mjeseca pogotovo u prvoj godini nakon skidanja fiksnog aparata.

Upute za nošenje retainera

Hrana

Potrebno ga je izvaditi iz usta prije jela. Može se s njime piti.

Higijena

Redovita i pravilna oralna higijena s održavanjem retencijskog aparata čistim. Aparat se pere četkicom i stavlja se samo u čista usta. Kad nije u ustima potrebno ga je čuvati u prikladnoj plastičnoj kutiji.

Oštećenje aparata

Može se dogoditi da dođe do loma pojedinih dijelova aparata. U tom slučaju potrebno je posjetiti ortodonta.

Suradnja

Redovite kontrole u pravilu svaka 2-3 mjeseca, pogotovo u prvoj godini nakon skidanja aparata.

Cijenu naših usluga i vrste plaćanja možete saznati ovdje.

Za više informacija možete nas kontaktirati na dentalnamedicinarogoznica@gmail.com ili nas nazvati na 01/37 58 971.

Pošaljite upit