Opća dentalna medicina

Neka briga o zdravlju vaših zubi počne već danas!

Pravilna oralna higijena i preventivni pregledi osnova su dobrog oralnog zdravlja. Pravilna oralna higijena usne šupljine uključuje:

  1. četkanje zubi dva puta dnevno po dvije minute
  2. korištenje interdentalnih četkica ili zubnog konca koji sprječavaju nastanak karijesa u međuzubnom prostoru
  3. Korištenje strugača za jezik s kojima se prelazi od korijena do vrha jezika kako bi se riješili neugodnog zadaha
  4. Redoviti posjeti stomatologu, u prosijeku svakih šest mjeseci

Temeljni je cilj svih zahvata očuvanje zubi i obnavljanje onih koji su uništeni karijesom. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i metodama koristimo minimalno invazivne tehnike koje nam omogućuju da očuvamo svaki zdravi dio zuba. Temelj opće dentalne medicine su preventivni postupci, dijagnostika i sanacija trauma zuba i karijesnih lezija.

Estetski kompozitni ispuni

Estetika, zdravlje i funkcionalnost u jednom

Radi visokih zdravstvenih i estetskih zahtjeva estetski kompozitni ispuni u potpunosti su zamijenili amalgamske ispune. Izrađuju se u slučajevima gdje nije potrebna velika obnova zubnog tkiva, a zahvaljujući velikom izboru nijansi materijala postižemo potpuno prirodan izgled zubi. Osim što nadoknađuju odstranjene dijelove zuba, ispuni se mogu upotrebljavati i u estetske svrhe, radi promjene oblika, boje ili veličine zubi.

Uklanjanje kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi

Vratite svojim zubima stari sjaj

Budući da se plak stvara nakon samo 4 do 12 sati od pranja zubi, izrazito je važno voditi brigu o dobroj oralnoj higijeni koja uključuje pranje zubi dva puta dnevno i korištenje interdentalnih četkica ili zubnog konca. Stvaranje zubnog kamenca nemoguće je spriječiti, ali pravilna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu omogućuju da se drži pod kontrolom. Budući da zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode razne kiseline, moguće je da s vremenom dođe do narušavanja strukture samoga zuba i time do nastanka karijesa. Stoga je potrebno redovito uklanjati kamenac, plak i naslage kako bi se spriječio nastanak karijesa, ali i ozbiljnih bolesti gingive, gingivitisa i parodontitisa koji u konačnici dovode i do gubitka zubi. Nakon odstranjivanja zubnog kamenca potrebno je i ispolirati zube kako bi površina ostala glatka i time manje podložna za stvaranje kamenca.

Pjeskarenje omogućuje uklanjanje mrlja nastalih od konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih pića ili hrane koje ostavljaju mrlje na zubima. Izvodi se nakon uklanjanja kamenca i u potpunosti je bezbolan postupak prilikom kojeg se pod tlakom izbacuju sitna mirkoabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi. Ona uklanjanju nakupljene naslage, pri čemu zubi postaju kao izbijeljeni, glatki i blistavi.

Endodoncija

Za zdrave zube od korijena do vrha

Endodontski tretman složen je mikrokirurški zahvat o čijem uspjehu ovisi budućnost samoga zuba. Terapija se provodi u slučajevima gdje je došlo do patoloških procesa koji zahvaćaju zubni živac. Uzrok je većinom karijes koji razara caklinu i dentin i zahvaća zubnu pulpu unutar endodontskog prostora. Prije samog liječenja radimo rendgenski snimak kako bi znali u kakvom se stanju nalazi zub i je li zahvatio okolne strukture. Terapija se provodi pod lokalnom anestezijom, te je kao takva potpuno bezbolna za pacijente. Sama terapija započinje uklanjanjem karijesa, odstranjivanjem upaljene zubne pulpe i čišćenjem kanala kako bi se uklonile sve bakterije i inficirani dentin. Nakon proširenja kanala ispunjavamo ga materijalom koji sprječava ponovni nastanak infekcije. Zahvat završavamo restauracijom krune estetskim kompozitnim ispunom ili protetskim nadomjeskom, krunicom ili mostom.

 

Za više informacija možete nas kontaktirati na dentalnamedicinarogoznica@gmail.com ili nas nazvati na 01/37 58 971.