Fiksna ortodoncija

Sadržaj

Od čega se sastoji fiksni ortodontski aparat?
Što nakon što se odlučite za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom?
Koliko traje terapija fiksnim ortodontskim apratom?
Koliko su česte kontrole?
Je li nošenje aparata bolno?
Postoje li ograničenja dok nosim fiksni aparatić?
Kako izgleda oralna higijena s fiksnim ortodontskim aparatom?
Što nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata?

Fiksna ortodoncija davno je prestala biti namijenja isključivo djeci i adolescentima. Sve više se odrasli pacijenti odlučuju za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom, kako bi imali lijep i privlačan osmijeh.

Nepravilan položaj zubi nije samo estetski, već i zdravstveni problem koji može narušiti estetiku osmijeha i lica, ali i cijelog žvačnog sustava. Stoga je cilj ortodoncije postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja.

Fiksni aparat najučinkovitiji je način ispravljanja zubi. Djeluje od samog trenutka postavljanja na zube, kontinuiranim silama koje mogućuju kontrolirano pomicanje zuba.

Ortodontska terapija osigurava funkcionalna poboljšanja, velike estetske i psihološke promjene, kao što su:

  • Povećanje samopouzdanja radi lijepog i zdravog osmijeha
  • Olakšana oralna higijena i smanjenje nastanka karijesa zbog zbijenih zubi i teško dostupnih mjesta 
  • Očuvanje zdravlja čitavog žvačnog sustava, čeljusnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva
  • Poboljšanje harmonije lica
  • Olakšano žvakanje i govor

Od čega se sastoji fiksni ortodontski aparat?

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica, tubica ili prstenova i fleksibilnih žičanih lukova koji se vežu za bravice.

Danas su aparati napravljeni u skladu s najvišim sandardima struke, kao i visokim estetskim kriterijima pacijenata.

Fiksni ortodontski aparati s obzirom na materijal i izgled mogu biti:

– metalni 

– estetski 

Iako pacijenti često smatraju kako sami biraju vrstu aparata, želimo napomenuti kako uz estetske zahtjeve pacijenata, izabiremo onaj aparat koji najbolje odgovara vašim individualnim potrebama.

S obzirom na mehanizam djelovanja, odnosno način na koji je žica vezana s bravicama razlikujemo: 

– konvencionalne, tj. vezujuće, gdje bravice za žičani luk vežemo ligaturnom žicom ili gumicama

– samovezujuće, tj. samoligirajuće, gdje bravice imaju mehanizam kojim same zatvaraju žicu na bravicama 

Što nakon što se odlučite za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom?

Nakon vaše finalne odluke prisupamo dijagnostičkim postupcima koji obuhvaćaju klinički pregled, uzimanje otisaka, fotografije lica i zuba, analizu ortopantomograma i latero- lateralnog telerentgenigrama. Nakon detaljne analize problema, te uvida u anemnezu pacijenta, izrađuje se plan terapije koji se iznosi pacijentu prije početka terapije.

Prije postavljanja aparata potrebno je sanirati sve zube i očistiti zubni kamenac.

Ako imate manje od 18 godina i anomalije koje se nalaze na listi HZZO-a, terapija se provodi na teret HZZO-a. Važno je za napomenuti kako su liste čekanja na aparat i više od dvije godine, stoga je potrebno na vrijeme dogovoriti kontrolni pregled i saznati daljnje korake.

Ukoliko ste privatan pacijent, terapiju možete započeti bilo kada.

Odrasli pacijenti često trebaju ortodontsku terapiju kao pripravu za protetska ili implantološka rješenja. U slučaju nedostatka zubi, ostali zubi se postavljaju u pravilan položaj, a zatim se zubi koji nedostaju zamjenjuju protetskim nadomjestkom. Ovakva vrsta terapije spoj je suradnje ortodonta, protetičara i implantologa, kako bi vam interdisciplinarnim pristupom osigurali lijep i zdrav osmijeh. 

Dogovorite svoj termin

Odlučite se već danas za terapiju fiksnim ortodontskim aparatom i uživajte u pozitivnoj transformaciji! 

Koliko traje terapija fiksnim ortodontskim apratom?

Dužina terapije ovisi o više faktora:

  • Stupnju anomalije i dobi pacijenta
  • Redovitosti dolazaka na kontrole
  • Pridržavanja uputa ortodonta
  • Održavanja aparata i oralne higijene
  • Broju ispadnutih bravica (svako odljepljivanje dijelova aparata produžuje terapiju za 4-6 tjedana)

Prosjek nošenja aparata je od godinu do tri godine. Nakon skidanja aparata nastavlja se retencijska faza terapije, koja se provodi po uputama ortodonta.

Koliko su česte kontrole?

Kontrole se rade svakih 4-6 tjedana. U skučaju loma dijelova aparata potrebno je odmah nazvati ordinaciju i dogovoriti pregled, kako bi se saniralo oštećenje, a vi mogli neometano nastaviti s terapijom. 

U slučaju neredovitih kontrolnih pregleda zubi mogu krenuti u neželjenom smjeru, što vas dovodi do produljenja terapije i smanjenja uspješnosti liječenja.

Prepustite se našem stručnom timu na čelu s mr.sc. Antonijom Lončar Rogoznicom, dr. med. dent. spec. ortodoncije i postignite osmijeh o kakvom ste oduvijek sanjali!

Je li nošenje aparata bolno?

Nakon postavljanja aparata i promjene žica, možete osjetiti zatezanje zuba i bol, koja ne bi trebala biti prejaka. U slučaju potrebe možete popiti tabletu protiv bolova, a u tom periodu olakšajte si konzumiranjem hrane koja se lako grize, kako ne bi osjećali bol prilikom žvakanja.

Postoje li ograničenja dok nosim fiksni aparatić?

Kako bi aparatić bio u službi vas i vašeg osmijeha, potrebno je voditi brigu o njegovom održavanju, te načinu hranjenja za vrijeme nošenja aparata. Dok nosite fiksni ortodontski aparat ne smijete jesti ljepljivu, žilavu i tvrdu hranu. Svu hranu potrebno je narezati na komadiće i stavljati manje komade u usta (ne odgrizati ih), te ih žvakati stražnjim zubima. Ukoliko se ne pridržavate ovih mjera lako se može dogoditi da vam pukne ili se odlomi dio aparata, čime produžujete vrijeme trajanja terapije i riskirate poništavanje učinka terapije. Isto tako, preporuča se izbjegavanje kontaktnih sportova, kao i ostalih sportskih aktivnosti koje mogu oštetiti vaš aparat.

Kako izgleda oralna higijena s fiksnim ortodontskim aparatom?

Dobra i kvalitetna oralna higijena temelj je uspješne terapije. Iako je održavanje higijene s fiksnim aparatićem otežano, ono sigurno nije i nemoguće.

Uz malu pomoć ortodontskih četkica i nastavaka, lako ćete održavati svoj osmijeh za cijelo vrijeme trajanja terapije. Ortodontskom četkicom potrebno je detaljno očistiti područje oko bravica i žica, u različitim smjerovima i pod različitim kutovima, kako bi temeljito očistili sva područja. Za međuzubni prostor koristite zubni konac ili interdentalne četkice, a u odabiru idealne četkice može vam pomoći i vaš ortodont. Po potrebi možete koristiti i oralni tuš, za čišćenje teško dostupnih mjesta. 

Ustranost se uvijek isplati! Rezultat kakav želite postiže se i uz vaš angažman i trud, te  redovite dolaske na kontrole, pravilnu oralnu higijenu i slijeđenje uputa ortodonta.

Što nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata?

Brojni pacijenti s radošću iščekuju vidjeti svoj novi osmijeh bez bravica i žica. Kako bi održali uspjeh postignut ortodontskom terapijom, potrebno je podjednakoodlučno i ustrajno nastaviti tzv. retencijsku fazu terapije. Sve o ovoj vrsti terapije saznajte ovdje. (link na Retainer)

Sam aparatić djeluje primjenom kontinuiranih, blagih sila tijekom određenog vremenskog razdoblja kako bi se zubi polako pomicali u određenom smjeru. Kako se zubi pomiču, kost mijenja svoj oblik. Stoga je neizmjerno važno nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata nastaviti s retencijskom fazom terapije, kako bi postignuti osmijeh i održali. Upravo će retainer omekšanom tkivu omogućiti da ojača i spriječi pomake. 

Koliko košta terapija fiksnim ortodontskim aparatom i što je sve uključeno u cijenu?

Cijena fiksnog aparata s metalnim bravicama iznosi 7.000 kn po čeljusti, a s estetskim bravicama 8.000 kn po čeljusti. U cijenu je uključen inicijalni pregled, izrada otisaka, postava aparata, kontrole za cijelo vrijeme trajanja terapije, skidanje aparata i izrada retainera.

Svaki naš privatni pacijent na početku terapije na poklon dobiva i Curaprox set za oralnu higijenu

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nas kontaktirajte na mail alrogoznica@gmail.com ili telefonski na 01/37 58 969.

Dogovorite svoj termin

Moglo bi vas zanimati

Mobilni aparatići

Otkrivanje nepravilnog položaja zuba na vrijeme djeci će osigurati povoljan razvoj čeljusti.

Saznajte više

Terapija alignerima

Ispravite svoje nesavršenosti i riješite se dentalnih problema.

Saznajte više

Retainer

Kako se vaši zubi ne bi vratili u položaj prije terapije, nakon skidanja aparata krećemo u retencijsku fazu terapije.

Saznajte više