Terapija alignerima

Sadržaj

Koliko dugo traje terapija alignerima?
Koje su prednosti terapije alignerima?
Postoje li nedostaci ove terapije?
Kako voditi brigu o svojim alignerima?
Što ako oštetim ili slomim svoj aligner?
Koliko košta terapija alignerima i što je sve uključeno u cijenu?
Može li se dobiti aligner na teret HZZO-a?

Danas ortodoncija nije samo namijenjena djeci i adolescentima, već svima onima koji žele ispraviti svoje nesavršenosti i riješiti se dentalnih problema. Imati ravne zube nije samo stvar estetike nego i cjelokupnog zdravlja organizma. Zbijeni ili preklopljeni zubi otežavaju oralnu higijenu, te povećavaju rizik od nastanka karijesa, zubnog kamenca, upale zubnog mesa, kao i drugih parodontoloških problema.

Želite ispraviti svoje zube i imati lijep osmijeh, ali se nikako ne možete zamisliti s fiksnim aparatom u ustima? Suvremena ortodoncija nudi vam rješenje u obliku terapije alignerima – prozirnim udlagama, napravljenima od vrhunske medicinske plastike, koje se na temelju vaših otisaka izrađuju u dentalnom laboratoriju, posebnom CAD/CAM tehnologijom. Taj program simulira terapiju i za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje novu udlagu, a konačni broj udlaga ovisi o stupnju vaše anomalije. Upravo su aligneri odgovor na želje pacijenata za aparatom koji je estetski prihvatljiv, lagan i siguran za nošenje, te gotovo nevidljiv.

Koliko dugo traje terapija alignerima?

Dužina terapije ovisi o složenosti svakog pojedinog slučaja i vrsti anomalija, na temelju koje se i određuje broj udlaga. Pacijent svaki aligner nosi dva tjedna, 22-23 sata dnevno, osim za vrijeme jela i pranja zubi. Kad udlaga napravi pomak za koji je dizajnirana, prelazi se na drugu i tako do kraja terapije. Terapija može trajati od 6-18 mjeseci, a za uspješnost je izrazito bitno sudjelovanje pacijenta u terapijskom procesu i redovito nošenje alignera.

Kada je moguće započeti s terapijom?

Na prvom besplatnom pregledu, procijeniti ćemo jeste li idealan kandidat za ovu vrstu terapije, na temelju kliničke slike i vašeg oralnog stanja. Ukoliko ste kandidat i odlučite se za terapiju, uzimamo vam precizne otiske i šaljemo ih u dentalni laboratorij, gdje se izrađuju vaši aligneri. Kroz 2-3 tjedna moći ćete preuzeti svoje alignere i odmah započeti s terapijom. Uz ovu vrstu terapije, smanjeni su dolasci na kontrole i sami možete mijenjati udlage, po uputstvima ortodonta.

Prepustite se rukama stručnjaka i započnite transformaciju svog osmijeha u Dentalnoj medicine Rogoznica, pod stručnim vodstvom Antonije Lončar Rogoznica, dr. med. dent. spec. Ortodoncije

Koje su prednosti terapije alignerima?

  • Aparat je proziran i gotovo nevidljiv.
  • Ugodan je za nošenje i nema faze prilagodbe.
  • Garantira vrhunske rezultate, ako se poštuju upute ortodonta o nošenju i redovitom mijenjanju alignera.
  • Smanjeni su posjeti ordinaciji i na kontrole morate dolaziti svakih 4-6 tjedana. 
  • Moguće ga je skinuti, čime je olakšana oralna higijena.
  • Održavanje aparata je vrlo jednostavno – sve što je potrebno je redovito ga prati četkicom i vodom.
  • Nema ograničenja u prehrani kao što je to slučaj kod terapije fiksnim aparatima – pacijent prije jela skida udlagu i neometano jede.
  • U važnim prigodama (svečanosti, poslovni sastanci) moguće ga je skinuti.

Postoje li nedostaci ove terapije?

  • Aligneri su namijenjeni ispravljanju samo određenih tipova anomalija, stoga se teži slučajevi mogu riješiti isključivo terapijom fiksnim ortodontskim aparatom. Važno je za napomenuti da, iako uvijek slušamo želje naših pacijenata, na kraju je ortodont taj koji na temelju detaljne analize određuje koja je vrsta aparata i plan terapije idealan za svakog pacijenta. 
  • S obzirom da je aligner mobilna udlaga, pacijent ga može sam stavljati i micati iz usta, stoga rezultat terapije ovisi o suradnji pacijenta i redovitom nošenju alignera 22-23 sata dnevno.

Kako voditi brigu o svojim alignerima?

Uvijek se vodite za zlatnim pravilom – čisti aligner u čista usta. Vodite brigu o svojoj oralnoj higijeni i higijeni aparata. Prije i nakon svakog stavljanja alignera detaljno ga operite četkicom i vodom, a kad vam nije u ustima stavite ga u za to predviđenu kutijicu. Izbjegavajte aligner stavljati u salvete, maramice i na druga mjesta, kako ga ne bi izgubili ili slučajno bacili.

Nemojte ništa jesti ni piti (osim vode) ili puštiti dok nosite aligner, kako vam udlage ne bi promijenile boju ili se oštetile. 

Dogovorite svoj termin

Što ako oštetim ili slomim svoj aligner?

U slučaju oštećenja ili loma alignera, odmah nazovite ordinaciju, kako bi dogovorili daljnje korake. Nemojte odgađati poziv ortodontu, kako bi izbjegli neželjene pomake i poništili pozitivne učinke terapije. Mi ćemo vam u najkraćem mogućem roku osigurati novi aligner, kako bi što prije mogli krenuti s terapijom. 

Terapija alignerima idealno je rješenje za sve koji žele ispraviti blaže i srednje nepravilnosti, ali bez nošenja fiksnog ortodontskog aparata. 

Koliko košta terapija alignerima i što je sve uključeno u cijenu?

Cijene alignera kreću se od 5.000 – 18.000 kuna, ovisno o ukupnom broju alignera koje se koriste za vrijeme terapije i jesu li u terapiju uključene obje čeljusti ili samo jedna. Cijenu terapije i trajanje znat ćete nakon prvog besplatnog pregleda i detaljne dijagnostičke obrade. U cijenu je uključena izrada otisaka, izrada aparata, kontrole za cijelo vrijeme trajanja terapije i izrada retainera. 

Može li se dobiti aligner na teret HZZO-a?

HZZO ne pokriva troškove izrade i terapije alignerima, već samo izrade mobilnih i fiksnih aparata za djecu do 18 godina koje imaju određene anomalije, koje se nalaze na listi HZZO-a.

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nas kontaktirajte na mail alrogoznica@gmail.com ili telefonski na 01/37 58 969.

Dogovorite svoj termin

Moglo bi vas zanimati

Fiksna ortodoncija

Cilj ortodoncije je postići lijep i zdrav osmijeh u svakom stadiju rasta i razvoja.

Saznajte više

Mobilni aparatići

Otkrivanje nepravilnog položaja zuba na vrijeme djeci će osigurati povoljan razvoj čeljusti.

Saznajte više

Retainer

Kako se vaši zubi ne bi vratili u položaj prije terapije, nakon skidanja aparata krećemo u retencijsku fazu terapije.

Saznajte više