Simptomi za hitan odlazak stomatologu Prethodna Što opravdava cijenu... Sljedeća All-on-4 terapija

Simptomi za hitan odlazak stomatologu

Ukoliko imate neki od ovih simptoma važno je što prije posjetiti svog doktora dentalne medicine, kako bi otkrili uzrok problema i uspješno ga sanirali.
Neovisno osjećate li bol ili ne, važna je redovitost dolazaka na kontrole (svakih 6 mjeseci), jer se brojni procesi mogu odvijati u vašoj usnoj šupljini, a da toga niste ni svjesni.

Bol i otok
Vrlo često procesi koji nisu dugo liječeni znaju nakon vremena mirovanja reagirati i uzrokovati bol i otok. Zubi koji su uzročnici takvih simptoma najčešće su za vađenje ili ukoliko nisu previše oštećeni, za endodontsko liječenje.
Ako nema otoka, ali je prisutna pulsacijska bol, ona je najčešće posljedica akutne upale zuba. Tada se javlja osjetljivost na toplo, hladno, zagriz ili dodir. U tom je slučaju rješenje endodontsko liječenje. Često je bol znak da je prekasno i da je zub već dosta oštećen. Stoga su potrebne redovite kontrole, kako bi vaši zubi bili zdravi od vrha do korijena.

Zubno meso koje krvari i neugodan zadah iz usta
Zubno meso koje krvari najčešće je prvi znak gingivitisa – upale zubnog mesa. Ukoliko se gingivitis ne sanira dolazi do parodontitisa, stanja koje je glavni uzročnik ispadanja zubi kod odraslih osoba. Važno je redovito odstranjivati zubni kamenac, čistiti parodontne džepove i voditi dobru i kvalitetnu brigu o oralnom zdravlju. Sanirajte bolna stanja na vrijeme!

Zubi koji se klimaju i/ili nestabilan protetski rad
Zna se dogoditi da protetski rad postane nestabilan, a tada je potrebno da doktor otkrije koji je uzrok pomičnosti rada. Vrlo je važno pridržavati se uputstava svog doktora kako bi osigurali stabilnost i čvrstoću rada dugi niz godina.
Ukoliko se zubi klimaju razlog može biti uznapredovali parodontitis koji je potrebno što prije sanirati.

Bolovi nakon popravaka zubi, izrade protetskog rada ili kirurškog zahvata
Iako je preosjetljivost česta nakon stavljanja ispuna, ukoliko ona ne prolazi potrebno je obratiti se svom doktoru dentalne medicine. Razlog može biti i u regulaciji visine plombe, pa ona zna smetati za zagriz, što može uzrokovati bol. Ukoliko je bol duža od očekivanog, nakon izrade radova ili kirurškog zahvata, a uz to se javlja otok, krvarenje, temperatura, bol i sl., važno je hitno se javiti doktoru dentalne medicine.

Bol u čeljusti
Vrlo često naši pacijenti koji su pod stresom osjećaju bol u čeljusti, a da niti ne znaju zašto. Razlog je taj što znaju škripati zubima za vrijeme spavanja ili čvrsto stiskati čeljust, što ih ostavi u bolovima i s osjećajem iskakanja zgloba. Ovaj se problem jednostavno rješava izradom udlage koja se nosi po noći i koja vam omogućuje da štitite svoje zube i čeljust.

Promjene boje zuba
Do promjene boje zuba najčešće dolazi jer je zub izgubio vitalitet, odnosno došlo je do postupnog odumiranja pulpnog tkiva. Tada dolazi do tamnjenja zuba, a ovo se stanje liječi endodontskim tretmanom (vađenjem živca i punjenjem zubnih kanala). Važno je što prije sanirati ovo stanje kako upala ne bi zahvatila okolne strukture.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *