Trudnoća i oralno zdravlje Prethodna All-on-4 terapija Sljedeća Estetska stomatologija

Trudnoća i oralno zdravlje

Trudnoća je zasigurno najsretnije razdoblje u životu svake žene, ali i period kada njezino tijelo prolazi kroz razne promjene na koje se potrebno naviknuti. Bitno je paziti na očuvanje cjelokupnog zdravlja kako bi zaštitili sebe i bebu, a briga o oralnom zdravlju bitan je čimbenik u održavanju cjelokupnog zdravlja organizma.

Zahvaljujući povećanim razinama hormona progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji, javlja se i povećana sklonost upalama zubnog mesa. Ono tada postaje otečeno i vrlo osjetljivo, pa ukoliko trudnica ne vodi odgovarajuću oralnu higijenu plak vrlo lako postaje izvrsna podloga za rast bakterija koje dovode do upale zubnog mesa. Tako dolazi do razvoja gingivitisa, koji se može razviti do parodontitsa.

Američki znanstvenici otkrili su da upale zubnog mesa povećavaju, za čak 4 do 7 puta, mogućnost preranog poroda, problema u trudnoći i male porođajne težine. Razlog za to je spoj koji potiče trudove (prostaglandin), a može ga se naći i u bakterijama koje žive u usnoj šupljini.

Drugi uzrok povećane opasnosti od nastanka karijesa je povećana kiselost sline, uzrokovana trudničkim jutarnjim mučninama, ali i promjenama u prehrani.

Posjeti stomatologu

Uobičajeni stomatološki pregledi u potpunosti su sigurni za vrijeme trudnoće, ali je bitno da svog stomatologa obavijestite u kojem se mjesecu trudnoće nalazite.

U prvom tromjesečju dogovorite kontrolni pregled, kako bi dobili uputstva za pravilnu oralnu higijenu i time omogućili sebi, ali i bebu dobru oralnu higijenu od samih početaka. Budući da je prvo tromjesečje najvažniji dio za razvoj ploda, svi se invazivniji terapijski zahvati trebaju odgoditi za drugo tromjesečje, kada su neophodna liječenja relativno komforna i sigurna. U trećem tromjesečju, svi pregledi trebaju biti obavljeni u kratkom roku, radi otežanog sjedenja trudnice na zubarskoj stolici.

Savjeti i zanimljivosti

  1. Podloga za dobro oralno zdravlje bebe započinje već za vrijeme trudnoće, gdje se stvaraju sve osnove za mliječne i trajne zube. Stoga je bitna uravnotežena prehrana, koja je obogaćena vitaminima i mineralima.
  2. Unos vitamina C smanjuje krvarenje i ‘čuva’ zubno meso.
  3. U petom mjesecu trudnoće povećava se potreba za kalcijem, jer se on tada počinje ugrađivati u koštani sustav i zube ploda. Mit je da se kalcij crpi iz majčinih zubi, stoga uzrok gubitka zubi kod trudnica nije apsorpcija kalcija od strane bebe, nego nepravilna oralna higijena.
  4. Kako bi se nagon za povraćanjem smanjio za vrijeme pranja zubi koristite četkicu s manjom glavom, ne otvarajte prejako usta dok perete i promijenite pastu ukoliko vam sadašnja ne odgovara. Neka pasta sadrži fluor, ali ne i abrazivne čestice, kako ne biste dodatno oštetili zubnu caklinu.
  5. Bebe imaju sterilnu usnu šupljinu, stoga izbjegavajte ljubljenje bebe u usta jer ćete im prenijeti svoje bakterije.

Komentirajte

Your email address will not be published. Required fields are marked *